De fet, des de l’entitat creuen que aquest any es podria assolir un nou rècord de sol·licituds tenint en compte que ja s’han registrat 17.000 peticions d’asil des de l’inici de 2018.A més, el CEAR alerta del col·lapse del sistema per donar una resposta ràpida ja que, de mitjana, els immigrants han d’esperar més d’un any per saber si se’ls dona refugi.

Tot i que l’entitat celebra l’arribada de l’Aquarius el cap de setmana passat, recorda que la Unió Europea falla per partida doble: està incomplint els acords d’acollidacriminalitza la tasca de les ONG que rescaten immigrants al mar Mediterrani. Segons les xifres que ha presentat el CEAR, el 2017 van arribar il·legalment a les costes espanyoles 22.414 persones, el triple que l’any anterior, mentre que 224 van morir intentant-ho.

Els veneçolans són els que més sol·liciten refugi

La majoria de les persones que sol·liciten asil a Espanya provenen de Veneçuela. L’any passat van demandar protecció 10.350 persones. Síria va ser el segon país amb més demandants, més de 4.000, i en tercer lloc es va situar Colòmbia, que va superar les 2.400 peticions.

Els immigrants procedents de Síria són els que han rebut una resposta més favorable, ja que el 95 % dels sol·licitants van obtenir refugi, mentre que en el cas dels ucraïnesos només el 9 % va rebre protecció i, dels sol·licitants veneçolans, només un 1 % va obtenir l’asil.