L'Ihsan-Ulhaq fa 15 anys que és a Barcelona. És pakistanès. No té papers i diu que ningú no li dóna feina. IHSAN-ULHAQ CHAUDURY "Yo antes tenía dinero, mi banco, pero ahora no peudo comprar uni un billete de autobús y metro." És un dels immigrants que s'han manifestat aquesta tarda en el Dia Internacional del Migrant. Reivindiquen que se'ls reconeguin els drets i que es faciliti la mobilitat entre països amb l'obertura de les fronteres. NATALIA VARGAS, Stop Mare Mortum "Todas las personas tienen derecho a estar en el sitio en que se sientan más seguras. También está el derecho de cada persona a estar donde desee estar." Un altre exemple és el de l'Aziz Fayé. Va venir a Barcelona fa set anys en busca d'una vida que, a priori, havia de ser millor. AZIZ FAYE, manter "Había rumores que aquí a Espanya necesitaban trabajadores para trabajar al campo. Al saber que se necesitan tres años para tener los papeles, decidí vender en la calle". Ara representa el Sindicat de Venedors Ambulants de Barcelona, que en la concentració han aprofitat per reivindicar la seva feina. "Si hoy estamos aquí presentes con dos piernas, dos brazos, dos ojos y dos orejas es solo por buenas suerte ya que hemos sobrevivido a todas formas de violencia en nuestro largo camino como emigrante". Un cop llegit el manifest, ha començat la marxa fins a la plaça de Jean Genet.

Amb la crisi dels refugiats sirians sobre la taula, s’estima que el nombre de persones que s’han desplaçat a Europa aquest 2015 és de 264.000. I entre els que fan el viatge per mar, s’han comptabilitzat més de 30.000 morts i desapareguts des del 2000, segons dades facilitades per la desena d’entitats i col·lectius que han convocat la concentració. Amb aquestes xifres a la mà, i coincidint amb el Dia Internacional del Migrant, els convocants reclamen canvis en la política exterior de la Unió Europea, encara que remarquen que no és l’únic indret del món on es produeixen aquestes situacions.

Però els manifestants, en la seva majoria d’origen estranger, també reclamen una sortida per a ells, que estan aquí des de fa anys i que, en no tenir papers, no se’ls reconeixen drets i no tenen cap possibilitat de treballar amb normalitat. Un exemple ben present a la manifestació és el dels manters, que asseguren que no tenen cap altra manera de guanyar-se la vida si ningú no els pot contractar.

Una desena d’entitats i col·lectius defensors dels drets humans han convocat la marxa, que ha començat poc abans de les 19 h a la plaça de Sant Jaume i recorre el carrer de Ferran, un tram de la Rambla i el carrer de l’Hospital, fins a arribar a la plaça de Jean Genet (a l’avinguda de les Drassanes, davant de l’Escola Oficial d’Idiomes), on l’Espacio del Inmigrante ha organitzat un concert. També participen en la marxa Stop Mare Mortum, SOS Racisme, Unitat contra el Feixisme i el Racisme, Tanquem els CIE, CIES Mai Més, la campanya Papers sense Contracte, Sense Fronteres Cornellà, el Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona i el col·lectiu Tras La Manta, que els dóna suport.

Des d’aquests grups també alerten de l’auge dels partits d’extrema dreta en alguns països europeus i creuen que les polítiques restrictives amb la immigració i els refugiats aboquen moltes persones a tractar amb màfies i traficants.

A tot Espanya, també reclamen el tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers, en què denuncien que es tanquen persones que només han comès una falta administrativa, i no pas un delicte. A Barcelona, el CIE de la Zona Franca està tancat per obres, però es preveu que reobri el mes de febrer. Diverses entitats ja han reclamat que s’aprofiti aquesta aturada per clausurar les instal·lacions definitivament.