Som i Serem Ciutat Refugi és el nom del memorial que aquest vespre ha quedat inaugurat al passeig Marítim de la Barceloneta, davant del carrer de l’Almirall Aixada. Amb aquesta iniciativa del govern municipal, la ciutat vol reivindicar la urgència d’un passatge segur i un canvi radical en les polítiques d’asil europees.

L’acte, conduït per l’actriu Àngels Bassas, ha començat amb la intervenció de l’alcaldessa, Ada Colau. També hi han intervingut el director de l’ONG d’ajuda als refugiats Proactiva Open Arms, Òscar Camps, i el periodista palestinosirià refugiat a Catalunya Mohamed Bitari, així com un testimoni de la travessa per la Mediterrània que ha narrat la seva experiència. L’acte ha acabat amb la interpretació de tres peces musicals breus per part del compositor i musicòleg Jordi Savall. També s’ha llegit el manifest inscrit al memorial, en el qual Barcelona reivindica la Mediterrània com un punt de trobada de cultures i civilitzacions i ret homenatge als milers de persones sense refugi que hi han mort i hi segueixen morint mentre busquen protecció.

Els col·lectius de suport als manters han intentat rebentar l’acte, poc després de manifestar-se pels carrers de la Barceloneta en protesta pel “racisme institucional” que denuncien. Segons ells, és hipòcrita que Barcelona es declari ciutat refugi mentre la policia persegueix els venedors a la manta, molts dels quals van arribar aquí precisament jugant-se la vida per creuar la Mediterrània.