La remodelació del Parc de l’Espanya Industrial —el projecte dels pressupostos participatius amb més suports de la ciutat— començarà al setembre després d’un llarg procés de debat en el qual han participat veïns i col·lectius d’usuaris del parc. Les obres costaran 1,2 M d’euros i se centraran en la millora de les zones amb més ús, com les àrees infantils, esportives i per a gossos. En canvi, es descarta reformar per ara els espais més deteriorats, com l’espai helicoide i el llac, per l’elevat cost de les intervencions.

Les primeres intervencions es faran als espais infantils i esportius

Dos anys de treball i una dotzena de reunions amb els veïns i usuaris del parc han servit per definir les següents intervencions a fer al principal parc del barri de Sants, després d’una primera actuació l’any passat que va servir per millorar la pista de bàsquet. La intervenció servirà per ampliar la zona infantil, que passarà a tenir 1.100 m² i inclourà gronxadors inclusius, un trampolí i illes de cautxú.

Les taules de ping-pong actuals s’arreglaran i es traslladaran al costat de la zona de petanca, que també s’arranjarà. A més, l’espai on ara hi ha el frontó es convertirà en una gran àrea de relax de 850 m² que es podrà utilitzar per a diferents activitats a l’aire lliure. Un altre indret que canviarà d’ubicació i s’ampliarà serà la zona per a gossos. L’actual pipicà es mourà al costat de les grades i tindrà 600 m². Quan això passi, no es permetrà que els animals passegin deslligats pel parc a fora d’aquest espai. On ara hi ha el pipicà s’ubicarà una àrea per fer-hi cal·listènia (tipus de gimnàstica) de 250 m² i s’hi farà també un pista esportiva multifuncional.

Una segona fase que necessitarà d’una inversió de més de 4.2 M d’euros

El Parc de l’Espanya Industrial, de 4.6 hectàrees, es va reformar per darrera vegada el 2009. Avui, els llocs on més urgeix intervenir-hi perquè s’han anat degradant són el llac, les grades i l’helicoide, però la reforma haurà d’executar-se en una segona fase, quan se’n pugui assumir el cost previst: més de 4.2 M d’euros. Es farà una renaturalització del llac, la revitalització de la zona Drac del parc, una neteja i restitució de les grades i es cobrirà la part del llac situada al costat de l’Escola Bressol Municipal Pau.

Es tancarà l’accés a l’espai de l’espai helicoide per evitar-hi les pernoctacions

En aquesta remodelació, que es deixa per a més endavant, també s’actuarà en una de les parts més fosques del parc com és l’estructura de l’helicoide. Es tracta d’un espai on habitualment s’instal·len persones sense sostre i que té racons de neteja complicada que fa que el veïnat de la zona hagi de suportar pudors i brutícia. En aquest sentit, el districte de Sants-Montjuïc s’ha compromès a tancar l’accés a l’estructura a partir de setembre per evitar que aquestes situacions es perllonguin.