Surten a la llum 150 fotografies del Canòdrom Meridiana, el recinte del Congrés i els Indians on fins al 2006 es feien curses de llebrers. Aquestes instantànies les ha tingudes fins ara el que va ser el darrer gerent de la instal·lació. El següent pas en serà la selecció i digitalització per crear un banc de memòria viva del que va ser el darrer Canòdrom de l’estat en tancar.

Hi ha fotografies inèdites de la construcció del Canòdrom Meridiana

Un gran gruix de les imatges que s’han trobat són de la construcció del Canòdrom: del terreny, l’aixecament de les grades o de la coberta. Segons Xavier Martí, veí que ha anat retratant el Canòdrom durant tota la seva història, calcula que són de principis dels anys 70 i algunes no s’havien vist mai.

Les fotografies també mostren la inauguració de l’hipòdrom i celebracions anuals que s’hi feien, com campionats en què actuaven majorets, exhibicions de danses o l’actuació de l’orquestra de la ciutat. Aquesta no és la primera vegada que es recuperen fotografies, al 2016 ja es va recuperar un llibre amb fotografies dels anys 30.

També s’han recollit fotografies antigues del barri

A banda de les fotografies del Canòdrom, en el grapat de documents que tenia el gerent també hi havia un gruix important d’imatges del barri del Congrés i els Indians. A més, altres veïns també ha fet arribar a l’equipament instantànies que repassen els inicis del barri. Un exemple és el seguiment fotogràfic del campanar de la parròquia de Sant Pius X que es va aixecar al 1960. També n’hi ha de situacions anecdòtiques com un incendi o festes majors. 

Fotografies de la construcció del campanar de la parròquia de Sant Pius X
El canòdrom de la Meridiana, l’últim hipòdrom per a classes populars
Va ser el darrer canòdrom d’Espanya, obert fins al 2006

Es crearà un banc de memòria viva

El projecte sorgeix de la col·laboració entre l’Observatori de la Vida Quotidiana i del Canòdrom – Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica que tenen la intenció de crear una narració col·lectiva del que va ser aquesta instal·lació i el que ha significat per al barri, l’entorn i la ciutat. 

Amb la selecció de fotografies es crearà un banc de memòria viva, però, a banda, es farà altres intervencions que es decidiran en la taula de memòries del canòdrom. Una primera acció serà el 30 de setembre que, en el marc de la Nit de Memòria del Canòdrom, s’exposarà una selecció de tot el que s’ha trobat.

Sessió de treball al Canòdrom – Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica