escultura valuosa recuperada

(ACN) Patrimoni Nacional de l’Estat ha recuperat una valuosa escultura de Gian Lorenzo Bernini que anava a ser subhastada a Barcelona. Es tracta de ‘La personificació del riu Ganges’, que forma part d’una maqueta de ‘La font dels quatre rius’, que en l’actualitat s’exhibeix a la Galeria de les Col·leccions Reials. L’escultura es va retirar de la subhasta, en la qual sortia amb un preu de 2.000 euros, després de ser declarada inexportable pel Ministeri de Cultura. Una sentència judicial conclou ara que ha de ser retornada definitivament a l’Estat.

Localitzada en un lot de La Suite Subhastes

L’escultura es va localitzar el novembre del 2021 en un lot que anava a subhastar-se a La Suite Subhastes de Barcelona. Amb el nom de ‘Vulcano’, es descrivia com una peça independent feta en bronze daurat al mercuri i que pertanyia a l’escola italiana, possiblement Florència. Calculaven que tenia un valor estimat d’entre 2.000 i 2.400 euros.

El Ministeri de Cultura va declarar aquesta obra inexportable de manera cautelar, basant-se en la Llei de patrimoni històric espanyol, i va notificar l’ordre a la sala. La casa va retirar el lot.

El rastre de l’obra d’art i la història documentada

La Policia Nacional va rastrejar el recorregut de l’escultura. L’obra va ser comprada a un particular per una empresa de buidat d’immobles, després va passar per un antiquari i va acabar a la sala de subhastes. Com que no existia documentació que n’avalés la procedència, es va demanar al jutjat d’instrucció el trasllat per examinar-la i determinar-ne l’origen.

Els tècnics de la Direcció de les Col·leccions Reials de Patrimoni Nacional van comprovar que la figura encaixava en la maqueta original de Gian Lorenzo Bernini. La peça té la mateixa composició de metalls i la mateixa tècnica de fundació que ‘La font dels quatre rius’. És la maqueta de la font que s’exhibeix a la Piazza Navona de Roma.

També es va recopilar documentació que demostra la vinculació històrica de les dues peces. Cosme de Mèdici la menciona per primer cop el 1668 com a peça decorativa dels despatx de Carles II. Es va salvar de l’incendi de l’Alcázar del 1734 i l’escultura es va guardar llavors al nou Palau Reial en espera de restauració i destinació, segons un inventari del 1773 conservat a l’Arxiu General del Palau.

Demanda judicial per recuperar l’escultura

Després de la investigació, Patrimoni Nacional va presentar una demanda per reivindicar la pertinença de la peça de Bernini a les Col·leccions Reials. El jutjat ha reconegut la pertinença als inventaris de les col·leccions reials de Patrimoni Nacional amb una sentència ferma. També ha declarat que l’obra és una “part indivisible de l’obra en el seu conjunt” i ordena a l’empresa que entregui la figura a la institució.