El 31 d’octubre s’acaba el termini per presentar el mig milió de signatures necessàries perquè tiri endavant la iniciativa legislativa popular (ILP) per la dació en pagament. Fins ara se n’han recollit 400.000 i, per això, els impulsors han sortit aquest dissabte al carrer per facilitar que més ciutadans s’hi adhereixin.

El Congrés dels Diputats la va admetre a tràmit el 21 de desembre i des de l’abril han dut a terme una campanya per mobilitzar i conscienciar la població de la “gran injustícia” que representa la llei hipotecària espanyola. Si aconsegueixen presentar les firmes necessàries, la ILP per la dació en pagament, la paralització dels desnonaments i el lloguer social iniciarà la tramitació parlamentària. Per ara, la llei espanyola preveu que, en cas d’impagament, l’entitat financera pugui adjudicar-se l’habitatge pel 60% del valor d’execució i, a més a més, continuar reclamant el deute pendent, més els interessos i costos judicials.

Els impulsors de la iniciativa volen que, en els casos d’habitatge habitual, el lliurament de l’immoble liquidi la totalitat del deute amb l’entitat bancària. A més a més, la dació en pagament tindria un caràcter retroactiu. També proposen que es paralitzin els desnonaments i que les hipoteques que resultin impagables es reconverteixin en lloguer social. Les entitats impulsores asseguraven en començar a recollir firmes que, des que va esclatar la crisi el 2007, ja s’havien produït 350.000 execucions hipotecàries a tot l’Estat.

De fet, les execucions hipotecàries s’han incrementat. Durant el primer trimestre de 2012 hi va haver un rècord de desnonaments: 517 al dia. Catalunya és la segona comunitat autònoma on més execucions hipotecàries s’han dut a terme (70.663 el primer trimestre), a tocar de la primera en el rànquing: Andalusia, amb 72.900. En total, a Espanya hi va haver 46.559 desnonaments durant el primer trimestre.

Mesures insuficients

Des que va començar el govern de Mariano Rajoy s’han impulsat alguns canvis, conscient que la problemàtica afecta moltes famílies. A principis de març es va aprovar un codi de bones pràctiques per a hipoteques de famílies amb pocs recursos. El Consell de Ministres va aprovar un decret llei que permet la dació en pagament per a famílies amb tots els seus membres a l’atur i amb habitatges de menys de 200.000 euros. No obstant, les entitats que han tirat endavant la ILP consideren que aquestes mesures són insuficients i que deixen fora la majoria dels afectats.