El setembre de 2008 van trobar les restes dels seus fills amb les d'altres nou joves. Les víctimes tenien entre 16 i 25 anys i van morir assassinades per l'Exèrcit Colombià, però la versió oficial va dir que es tractava de guerrillers morts en combat. A partir d'aquí va començar la lluita de les mares per reclamar justícia. Aquest cas de corrupció militar es coneix a Colòmbia com a "falsos positius". Després de cinc anys de lluita, aquestes dones rebran demà un reconeixement de l'Instittut Català Internacional per la Pau. Elles dues recolliran demà el guardó en nom de la resta de companyes, però sobretot de les víctimes.

Al setembre de 2008, les restes d’11 joves d’entre 16 i 25 anys, desapareguts el gener de 2007 al municipi colombià de Soacha, van aparèixer a Ocaña, a més de 600 quilòmetres. Els nois havien estat assassinats per l’Exèrcit Nacional, però la versió oficial va dir que es tractava de guerrillers morts en combat. A partir d’aquí va començar la lluita de les mares de les víctimes per reclamar justícia.

Aquest cas de corrupció militar al país es coneix com a “falsos positius”: s’executava extrajudicialment joves reclutats amb la promesa d’una feina. Gràcies a la lluita d’aquestes mares, actualment s’estan investigant a Colòmbia 3.717 membres de les forces armades implicats en més d’un miler de casos d’execució extrajudicial. Segons un informe de juliol de 2010, aquests falsos positius van causar 2.445 víctimes.

Les guanyadores del premi Constructors de Pau 2012 són cinc d’aquestes dones: Luz Marina Bernal, María Sanabria, Carmen Gómez, Melida Bermúdez i Lucero Carmona. El guardó el recolliran, en representació de totes, dues d’elles, Luz Marina Bernal i María Sanabria, que han viatjat fins a Barcelona.