Bosses plenes de petards que no sempre s'aconsegueixen cremar del tot. De les 20 tones de pólvora que s'han venut a Catalunya aquests dies, una part s'ha quedat intacta aquesta nit. I tenint en compte que la despesa és important, de mitjana uns 60 euros per client, val la pena plantejar-se què fer del material que ha sobrat. MARTÍN GUIJARRO, gerent Petar2M.com "Quan sobra gènere, controlat, dins de bossa, en caixa tancada, en lloc fresc que no hi toqui el sol. Pot passar el temps que vulgui que no passa res, no es fan malbé." Qui més en compra no és a qui més n'hi sobra. Grans bateries de focs com aquestes s'acostumen a cremar totes per Sant Joan. El problema sobretot és desfer-se per complet de les caixes de petards petits, les més habituals entre els nens. JOSEP MARIA FRADERA "L'experiència és que sobren, sobretot dels que n'hi ha més quantitat." ANNA CANALS "A vegades ofertes i normalment no ho gastem, de fet els dos últims anys hem viscut de renda." FROILÁN AGUADO "se suelen quemar, sino para el fútbol" Qui no vulgui conservar-los i reciclar-los per a una altra ocasió, també té una alternativa. MARTÍN GUIJARRO "La única manera de destruir un petard és cremar-lo. No al contenidor. Si algú no sap què fer, que ho porti a la botiga on ho ha comprat i ho enviem al proveïdor i allà ho cremen." Només si estan mullats o si han passat molts anys, pot ser que els petards perdin part de la potència. La data de caducitat només afecta la catalogació. És a dir, que sempre se'ls pot donar una segona oportunitat.

El gerent de la botiga Petar2M.com, Martín Guijarro, explica que els petards “no es fan malbé” encara que passi un cert temps. El que s’ha de fer per conservar en bones condicions el material pirotècnic és guardar-lo en una bossa i aquesta, en una caixa tancada que es mantingui en lloc fresc on no hi toqui el sol. També és recomanable que la caixa estigui ben controlada, lluny de l’abast dels nens. És cert, però, que els explosius poden perdre part de la potència quan han passat molts anys o si estan mullats.

Actualment, a  les caixes de petards i coets figura una data de caducitat. Però Guijarro afirma que el que caduca no és el material i que la raó d’aquesta data és que les catalogacions dels petards varien amb els anys i, per tant, també els permisos per vendre’ls. “La millor manera de destruir un petard és cremar-lo”, diu Guijarro. Tot i així, qui no ho vulgui fer ha de saber que no s’han de llençar mai al contenidor. El que s’ha de fer és portar-los a la botiga on s’han comprat i allà s’encarregaran de retornar-los al proveïdor, que finalment els cremarà.