La trentena de persones que ocupen l’immoble del número 24 del carrer de Lancaster, entre els quals nou menors d’edat, reclamen habitatges socials a l’Ajuntament. Els pisos, on viuen des de fa cinc anys, estan afectats per un pla urbanístic i s’han d’enderrocar. Segons els han informat de manera verbal, podrien haver-ne de marxar durant el mes d’abril.

Bona part dels qui ocupen l’edifici, conegut com a Gernika, són persones que es troben en situació de vulnerabilitat, entre les quals diverses mares solteres o separades amb fills a càrrec. Asseguren que, des que se’ls va advertir del possible desallotjament, viuen intranquil·les i reclamen una resposta ferma. Tenint en compte l’estat en què es troba l’edifici, a més, també demanen que se les reallotgin en pisos de lloguer social perquè asseguren que no poden pagar un arrendament a preu de mercat.

Entre els qui hi viuen, hi ha la Wendy, que comparteix sostre amb els seus tres fills; la Ruth, que té una nena de set anys; i l’Ona, que també viu amb la seva filla. Denuncien que les condicions en què es troben són molt precàries. Diuen que des que van enderrocar l’edifici del costat els han sortit esquerdes i que els sostres es mouen quan hi ha massa moviment al pis de dalt. Cada habitatge té un únic punt d’aigua i relaten que, cada cop que plou, hi ha filtracions.

Els ocupants de l’immoble es queixen a més que fa temps que van sol·licitar a l’Ajuntament que els busqués alguna alternativa, però que no ha estat fins ara que el consistori els ha convocat a una reunió amb la regidora de Ciutat Vella, prevista per a la setmana que ve.

Segons els ocupants, però, els problemes no s’acaben a l’interior dels habitatges. Diuen que al carrer de Lancaster es produeixen molts conflictes, especialment de nit, i que sovint tenen problemes d’incivisme. Parlen de gent que orina als contenidors que hi ha davant la casa i de persones que consumeixen drogues en ple carrer.

L’enderroc, pendent dels reallotjaments

Des de l’Ajuntament, asseguren que fa un any es van comunicar als ocupants les actuacions a desenvolupar i el calendari, i que es van comprometre a oferir una possibilitat de reallotjament a les famílies en situació de vulnerabilitat i risc d’exclusió social. Diuen que fins que això no s’hagi fet, no s’iniciarà l’enderrocament de la finca.

Pel que fa al projecte urbanístic, fonts del consistori remarquen que el planejament dels entorns del carrer de Lancaster, i en concret dels efidicis 22 i 24, data de fa 13 anys i que quan el govern actual va arribar a l’Ajuntament ja es trobava en la fase final. A l’espai que actualment ocupa el número 24, està previst que s’hi construeixi un vial públic.