Després d’anys de reivindicacions veïnals, l’Ajuntament va comprar la Torre Garcini a mitjans del 2018. S’hi ha de construir un casal de gent gran, però hem entrat al 2021 i encara no s’ha fet cap actuació a la finca, ubicada al carrer del Xiprer, al barri del Guinardó.

Tenint en compte que l’espai s’està deteriorant i que preveuen que la pandèmia endarrerirà encara més el procés, des de la plataforma Obrim Torre Garcini reclamen que s’habiliti per a un ús provisional fins que comencin els treballs.

Donar-li vida a l’espai per evitar el deteriorament

Des de la plataforma Obrim Torre Garcini consideren que es podria cedir l’edifici i els jardins a alguna entitat perquè la dinamitzés i en tingués cura, com s’ha fet amb altres espais al districte d’Horta-Guinardó com la Masia de Can Crehuet.

Volem que s’obri perquè fa tres anys que està oblidat i es va fent malbé. És una casa que està relativament bé i, tenint en compte la situació actual, les coses s’allargaran.”
Carme Martín, plataforma Obrim Torre Garcini

La masia és un dels pocs exemples existents al Guinardó del passat rural de la zona. Les obres, però, no comencen i l’espai es va deteriorant. Des del districte d’Horta-Guinardó expliquen que el projecte de reforma de la Torre Garcini continua el seu curs. De fet, està previst que durant aquest any 2021 en comenci la part executiva.

Un espai molt reivindicat

La Torre Garcini ha estat reivindicada pels veïns del Guinardó, des que l’any 2010 els propietaris van vendre els terrenys a Núñez i Navarro. Un dels moments més critics del procés va ser el 2014, quan l’edifici corria perill de ser enderrocat. El 2015, l’Ajuntament va requalificar els terrenys i traçar una operació de compra. Finalment, però, no va ser fins l’any 2018 que la masia, del segle XVIII, no va passar a ser municipal.