La xarxa dels pescadors està feta amb els plàstics que subjecten els packs de llaunes... Els musclos són les restes d'un bon àpat... Les trampes per caçar pops estan fetes amb els aplicadors dels tampons. I les roques que aguanten el far? Per a la Comissió de Festes de Joan Blanques de Baix de Tot aquesta manera de fer fomenta la participació dels veïns. Al carrer de Ciudad Real, per exemple, els van cedir rodes de bicicletes que van incorporar als telers antics. Els carrers que reciclen materials tenen també una visió ecològica. Però encara hi ha un altre avantatge: reutilitzant materials les comissions de festa s'estalvien molts diners. D'aquests detalls fins i tot havien format part de decorats d'altres anys. Amb tot, els participants han de fer anar la imaginació per trobar solucions creatives.
El carrer de Joan Blanques de Baix de Tot té l’entrada decorada amb un gran far que reposa sobre unes roques marines. Aquesta figura està feta amb materials reciclats, en concret amb oueres que els han donat els veïns. Per ells reciclar és una manera de fomentar la participació. “No tothom té temps per venir a muntar els decorats així que demanem que ens portin materials usats, com les oueres o bé ampolles de plàstic i el cert és que responen molt bé”, explica la Sílvia Balcells, membre de la comissió de festes del carrer.
En aquest espai decorat hi ha desenes d’exemples de reciclatge: làmpares fetes amb coladors, trampes per a pops amb aplicadors de tampons, gavines construïdes amb ampolles de plàstic… De fet, són molts els carrers que fan servir objectes de la vida quotidiana. Al carrer de Ciudad Real, per exemple, els van cedir rodes de bicicleta velles, que han aprofitat per construir telers antics. En aquest cas, reivindiquen l’aspecte més ecològic. “Creiem que s’ha de fer així, no es tracta de comprar-ho tot per fer un decorat que en una setmana es llençarà”, explica Rosa Bofill, membre de l’Associació de Veïns del Carrer de Ciudad Real.
Encara hi ha un altre avantatge: l’estalvi. Ho saben prou bé al carrer de Puigmartí. Allà fins i tot aprofiten alguns materials d’un any per l’altre. Tot plegat els permet reduir el pressupost en guarniments a la meitat. “Si aquesta decoració ha costat uns 2.000 o 3.000 euros, ens hauria costat el doble si ho haguéssim comprat”, explica Enric Bosch, membre de la comissió de festes d’aquest carrer.