El trasllat del servei de pediatria del CAP del passeig de Sant Joan al de Pare Claret es va fer efectiu el 13 de juliol. Els veïns creuen que es tracta d'una retallada, però els responsables de la línia pediàtrica asseguren que es guanya qualitat, s'afegeixen serveis, es farà més prevenció i es disposarà d'una línia directa de telèfon. A més, també s'ha pogut augmentar el personal, amb vuit pediatres i set infermeres. Per això, estan convençuts que els usuaris ho valoraran. YOSEBA CÁNOVAS ZALDUA, director del CAP Passeig de Sant Joan "El 40 % de la població pediàtrica de Barcelona ja està integrada en línies pediàtriques, i tant els professionals com els pacients estan contents amb l'atenció que reben." Un dels esculls més importants pels usuaris és la distància de la nova ubicació. Tot i que a Barcelona hi ha set línies com aquesta i en alguns casos els pacients encara viuen més lluny del centre, al Fort Pienc s'afegeix la mala comunicació i el canvi de districte, ja que hauran d'anar fins a Gràcia. JOAQUIM MALLÉN, president de l'AV Fort Pienc "Hem passat del passeig de Sant Joan al Camp d'en Grassot, hi ha més de dos quilòmetres de distància, hi ha mala combinació d'autobusos i estem parlant de nens petits, que ens molts casos estan malalts i van en cotxet." LANZHI YANG, usuària del servei de pediatria "Para subir, para mí es muy difícil porque tengo el niño pequeño y tengo la otra niña que está al lado, en la guardería. Yo prefiero por esta zona el pediatra." EVA CEBALLOS, usuària del servei de pediatria "Es una dificultad, porque hay que trasladarse, es más difícil por la distancia y nos requiere gastos. Porque hay que gastar picadas, hay que perder más tiempo, hay que disponer de más tiempo y eso a veces es imposible cuando trabajamos." Els afectats pel trasllat ja han recollit un miler de signatures i seguiran el setembre. D'altra banda, l'associació de veïns ha contactat amb el regidor del districte per veure si hi ha cap alternativa, i no descarten mobilitzar-se quan comenci el curs. Per tot aquest rebuig veïnal, els responsables del servei de pediatria estan treballant per buscar solucions per a les persones a les quals la distància sigui un problema, i confien els puguin comunicar alguna cosa el mes de setembre.

El president de l’Associació de Veïns de la Dreta de l’Eixample, Sergi López-Grados, és partidari de racionalitzar la salut pública però creu que “el criteri social ha de tenir més presència en aquest model d’eficiència”. “Qui s’ha de moure, els metges o els malalts?”, es pregunta López-Grados, que denuncia el prejudici que suposa el trasllat per a l’usuari, sobretot si es tracta d’infants.

En aquest comunicat, l’Associació de Veïns del Fort Pienc denuncia que les famílies han de recórrer més de dos quilòmetres de distància per arribar al CAP Pare Claret, situat a Gràcia. Critiquen que tarden uns 20 minuts en autobús (el 55), que se sumen al temps d’espera del vehicle, i alguns usuaris es pregunten si els seus fills rebran la mateixa atenció que tenien actualment.

La siutació s’agreuja per als usuaris del CAP de Carles I, situat al carrer de la Marina entre la Gran Via i el carrer de Casp, que ja havien de desplaçar-se a un altre centre d’atenció primària. Actualment ja els derivaven a Passeig de Sant Joan i a partir d’ara hauran d’allargar el trajecte fins a Pare Claret.

Des de l’Institut Català de la Salut asseguren que l’objectiu del canvi és millorar l’assistència i recorden que ja s’ha aplicat en altres barris de la ciutat. Indiquen que la nova organització permetrà reforçar l’atenció amb més professionals i garantirà més d’un pediatra a cada torn de treball. Des de l’ICS també afirmen que els usuaris que es traslladin notaran una millora de les instal·lacions respecte a les del CAP Passeig de Sant Joan, que és més antic. Diuen que el centre de Pare Claret disposa de consultes ben equipades i, a diferència de l’altre, un servei de diagnòstic per la imatge en el mateix centre.

Des de Salut argumenten que el major nombre d’especialistes permetrà que facin una formació continuada amb normalitat i una millor coordinació amb el departament pediàtric de l’Hospital de Sant Pau.

El nou equip de pediatria, format per vuit metges especialitzats, donarà servei a 9.865 infants a la 3a planta del CAP Pare Claret, al Camp d’en Grassot i Gràcia Nova. Actualment els usuaris es repartien entre el CAP Passeig de Sant Joan (3.200) i el CAP Gràcia (6.500).