La secció territorial de Jutgesses i Jutges per la Democràcia ha emès un comunicat després de l’empresonament dels cinc líders polítics. Hi denuncien “la creixent judicialització de la política” i fa una crida al diàleg polític per garantir l’estabilitat institucional. Els jutges asseguren que el conflicte polític no es pot resoldre només amb el Codi penal. A més, critiquen l’ús que s’està fent de la presó preventiva, perquè afirmen que aquesta està configurada “com a mesura provisional” i consideren que el Tribunal Constitucional s’ha decantat per una doctrina “molt restrictiva”.

En el comunicat, l’entitat assegura que “per un gran sector de juristes els fets que han tingut lloc a Catalunya en els darrers mesos no tenen encaix en un delicte que exigeix un aixecament públic violent”.  A més, recorden que fins que no se celebri el judici existeix la “presumpció d’innocència”

Rebuig de les universitats públiques i l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació

Qui també s’hi ha pronunciat han estat els rectors de les universitats públiques catalanes. En un comunicat, han fet públic el seu profund malestar pels empresonaments de diversos dirigents i càrrecs polítics i han explicat que consideren que hi ha altres vies per a afrontar la situació política actual. “La presó no és la manera de fer-ho”, sentencien els rectors. Tots ells han fet una crida al diàleg i a les negociacions.  A més, han demanat que es restableixi el funcionament ordinari de les institucions d’autogovern a Catalunya. Entre les universitats signants hi ha la Pompeu Fabra, la UB i la UAB.

Per altra banda,  més d’un centenar de mitjans de comunicació de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació han publicat un editorial conjunt per fer front, segons ells, a una espiral embogida d’un Estat cada cop més autoritari. En el text, reclamen al Govern espanyol que aturi la repressió i dialogui. A més, l’organització lamenta que el règim espanyol “ocupi les institucions” i apliqui represàlies contra els líders polítics i socials del país”. El text lamenta també que no hagin servit de res les “mans esteses” ni les “crides a la moderació” i el “pacifisme radical”. “Madrid no aspira a la derrota electoral de l’independentisme, n’exigeix la humiliació i la retractació. I, fins i tot així, el destí del que discrepa és la presó”, critica.