L’Hospital Clínic i l’Institut d’Investigacions Biomèdiques (IDIBAPS) han comprovat com la realitat virtual pot ajudar en la rehabilitació d’homes condemnats per violència contra les dones. En els darrers dos anys, 20 maltractadors i 19 homes no condemnats han participat en un estudi en el qual amb les ulleres de realitat virtual reproduien una situació d’amenaça i agressivitat.

El sistema busca aconseguir que l’home es posi al lloc de la dona i des d’aquesta perspectiva, se senti l’objecte de crits i insults i això pugui reproduir la sensació de por de la víctima. Abans i després de l’experiència, els participants responen un qüestionari. La majoria van reconèixer que la vivència els havia impactat.

La violència contra les persones està relacionada amb la dificultat de l’agressor per identificar emocions de por o ira i posar-se a la pell de la víctima. Per això, l’objectiu és contribuir a desenvolupar l’empatia del pacient i reviure el que pateix la persona agredida.

L’estudi és pioner i només s’aplica a Barcelona i es pot utilitzar per a altres tipus de violència. La investigadora de l’IDIBAPS Mavi Sánchez ha coordinat la investigació, en què també hi ha participat l’Even Lab de la facultat de Psicologia de la UB. Els resultats s’han publicat al web ‘Scientific Reports’.