Ha passat un any i mig des de la inauguració oficial de la reurbanització de l’illa entre els carrers d’Aiguablava, Portlligat i Nou Barris, però els veïns denuncien que aquest gran espai es comença a degradar a causa de la manca de neteja i de manteniment. Especialment dels parterres i zones verdes, cosa que afavoreix els caus de rates. “És una selva, i això suposa un avantatge per a les rates, tenen on amagar-se“, afirma Miquel Batet, un dels veïns de l’illa. “Hi ha caus de rates, pugen per les parets, entren dins les cases. Se’n veuen moltes i la gent té por“, afegeix José Rocas, president de la Taula Oberta de la Trinitat Nova.

L’Agència de Salut Pública fa seguiment del problema de rates

En aquest sentit, l’Agència de Salut Pública té identificat el problema des del mes d’octubre, i després de fer tractament amb punt de control, afirma que n’està fent seguiment, així com a la propera plaça de les Dones de Nou Barris.

Rates a l’interior d’illa d’Aiguablava-Portlligat. Fotografies fetes per veïns

Pel que fa al manteniment de l’espai, l’Ajuntament assegura que té previst reforçar-ne la neteja amb un operatiu que hi actuarà tres cops per setmana. Aquest és per als veïns un punt indispensable, juntament amb la cura dels espais enjardinats. “Si es veu degradat, a la gent li costa més respectar i comencen a obrir camins entre parterres i es corre el risc que es degradi més”, lamenta Batet.

Una reurbanització molt reivindicada

Els veïns, ara per ara, se senten decebuts. Van lluitar molt perquè es renovessin uns espais interiors que no s’havien tocat des dels anys 60. Van participar al disseny de la reforma i van quedar satisfets de la reforma, amb la qual han guanyat molt en accessibilitat, amb rampes, un ascensor que els comunica amb el metro i el carrer d’Aiguablava. El projecte va suposar una inversió de sis milions d’euros del Pla de barris i va reformar l’espai que dona accés a una quinzena de blocs.

En espera del soterrament de cables aeris

Però per al veïnat, el projecte encara està incomplet. La reurbanització va tenir en compte conduccions per soterrar els cables de fibra òptica i telefonia. La realitat, però, és que les empreses encara no han fet res al respecte i els cables pengen de façanes i entre blocs.