RAMON ESPADALER, conseller d'Interior "El missatge que la violència urbana no era més que la resposta a la violència policial s'ha repetit en diverses ocasions des dels col·lectius antisistema durant aquests dies i aquest és un missatge que no podem acceptar ni tolerar. No es pot posar en peu d'igualtat violència erercida per grups radicals organitzats amb la contenció de la mateixa per part del cos de Mossos d'Esquadra fent ús, òbviament, de la força sota els criteris de proporcionalitat, oportunitat i congruència."

Pel conseller d’Interior, és “greu i preocupant” que, des d’alguns sectors, s’equipari la violència als carrers amb l’actuació de la policia. Segons ha dit, “el missatge que  la violència urbana no era més que la resposta a la violència policial s’ha repetit en diverses ocasions des dels col·lectius antisistema durant aquests dies” i aquest és un missatge que “no podem acceptar ni tolerar”.

Ramon Espadaler ha assegurat que l’actuació dels Mossos d’Esquadra va ser la correcta i s’ha mostrat perplex que no es demanin explicacions als qui causen aldarulls i que en canvi la policia hagi de justificar la manera com es va organitzar el dispositiu. El titular d’Interior, però, ha desvinculat els qui causen incidents de la reivindicació pacífica dels col·lectius vinculats a Can Vies.

Des de la conselleria també s’ha justificat la identificació de 150 manifestants a la confluència de la Gran Via de les Corts Catalanes i el carrer de Rocafort. Espadaler ha dit que es tracta d’un procediment emparat per la llei i ha negat que s’obligués als identificats a posar-se peces de roba que no fossin seves. Diu, a més, que l’endemà es van posar els fets en coneixement de la Fiscalia.

Igualment, el conseller ha explicat que s’ha obert una informació reservada a l’agent que, suposadament, va ferir un manifestant a l’orella amb una porra extensible.

L’oposició critica la gestió municipal

De la seva banda, els partirs de l’oposició s’han mostrat molt crítics amb la gestió del conflicte que va fer el consistori barceloní. Des d’ERC, han remarcat que l’origen del conflicte està vinculat a una decisió de TMB, l’empresa propietària de l’edifici, i consideren que hi ha una part del conflicte que s’hagués pogut evitar si s’hagués buscat una altra solució.

El diputat del PSC Ferran Pedret ha criticat que el desallotjament es produís quan el primer tinent d’alcalde de la ciutat i president de TMB, Joaquim Forn, es trobava de viatge. I en aquesta mateixa línia, ha qüestionat el moment en què va dimitir el director general dels Mossos, Manel Prat.

En la mateixa línia s’ha posicionat ICV, que ha qualificat d’error la decisió d’enderrocar l’edifici per reconstruir-lo després. Des d’aquest partit, exigeixen mesures per aïllar socialment els grups violents, que consideren que s’infiltren en manifestacions pacífiques amb l’únic objectiu de causar aldarulls. Pel PP, a més, el fet que s’hagi permès tornar a ocupar l’immoble és cedir a les pressions dels violents i legitimar l’ús de la violència per aconseguir objectius.

Ciudans, per la seva banda, ha defensat l’actuació policial davant del que diu que són grups violents organitzats que tenen la intenció de causar danys “a les coses i a les persones”.

A l’altra banda de la balança, des de la CUP han criticat l’informe presentat per la conselleria d’Interior, que diuen que conté “deficiències, carències i falsedats”. El diputat David Fernàndez ha reclamat explicacions sobre diverses actuacions policials, com la identificació de 150 persones o l’atac que es va produir a la redacció del setmanari ‘La Directa’, un incident que els Mossos atribueixen als manifestants però que Fernàndez ha atribuït als Mossos d’Esquadra.