El ramadà és, per als musulmans, una manera d’honorar Déu, estrènyer llaços familiars i socials, purificar el cos i enfortir valors com la paciència, la rectitud, el sacrifici o la voluntat. Pels musulmans és un mes de perdó, pietat, reflexió, dejuni i celebració col·lectiva.

És un dels cinc pilars del culte a l’islam i té un important significat per als seguidors d’aquesta religió, ja que va ser aquest mes lunar quan va començar la revelació divina de l’Alcorà, a través de l’àngel Gabriel al profeta Mahoma, que el va transmetre a la resta de la humanitat.

La data d’inici del dejuni depèn del primer dia del novè mes del calendari lunar islàmic. Aquest any, comença aquest dijous, 17 de maig. Durant els 30 dies vinents, els musulmans fan dos únics àpats diaris, sempre de nit. Per això, aquests dies els àpats que es preparen acostumen a ser molt calòrics.

Al llarg del dia han de resar fins a cinc vegades. Aquest dijous s’han fet diverses oracions, en les mesquites i oratoris que hi ha a la ciutat de Barcelona.

A més, aquest dijous, a les 20 h, els Jardins de les Voltes d’en Cirés acollirà el primer iftar popular a Barcelona.  Els musulmans barcelonins estan cridats aquest vespre a celebrar el primer trencament del dejuni del ramadà. L’acte ha estat organitzat per Hamwatan, El Mirador dels Immigrants i membres de la Xarxa Barcelona Antirumors.

La comunitat musulmana troba a faltar els bon desitjos del govern municipal i espanyol 

Des de la comunitat musulmana lamenten que ni el govern municipal ni l’espanyol s’hagin recordat d’ells aquest dijous, un dia tan important per ells. En canvi, agraeixen el gest del president Quim Torra, qui ha fet un tuit per mostrar els seus millors desitjos per als catalans i les catalanes musulmans en l’inici del ramadà. Asseguren que gestos com aquest ajuden a que la població conegui que els musulmans comencen a celebrar aquesta festivitat. A la vegada, consideren que és un gest a favor de la integració.