Les obres de restauració dels elements patrimonials de la plaça de la Font d’en Fargues ja estan en marxa. Des de fa unes setmanes l’espai està tancat als vianants i els operaris treballen per recuperar l’aspecte original del quiosc modernista, que tornarà a ser un bar. També es reformarà la font, la gruta i la sala on s’envasava aigua. Són elements creats a principis del segle XX per l’arquitecte Roc Cot.

Els treballs al quiosc modernista consisteixen a reforçar l’estructura i recuperar diversos models de rajoles originals trobades al recinte. Es tracta d’una feina pràcticament artesanal que permetrà completar els mosaics del sostre i les parets de la construcció, en alguns casos amb peces que es reproduiran de forma exacta. “Hi ha hagut un procés previ i minuciós que ens ha permès extreure mostres de totes les capes de color acumulades el darrer segle”, explica l’arquitecta del projecte Mariona Genís.

La plaça de la Font d’en Fargues es reformarà i recuperarà com a bar el quiosc modernista
Aquesta tardor començaran les obres, que també inclouran la creació d’una àrea de pícnic i una altra de jocs infantils

La guingueta, que es va concebre als seus inicis com a bar, tornarà a tenir aquest ús i a la part posterior, on gairebé no queden elements originals, hi haurà un magatzem i una zona de servei. La gestió del bar encara s’ha de concretar i la intenció és que l’obertura també serveixi per vigilar un entorn propici als actes vandàlics.

La gruta, la font i la sala on s’envasava aigua

La font, d’on encara raja aigua provinent d’una mina, també tindrà un rentat de cara. Actualment està bruta i envoltada de grafits. Es restaurarà el vas que recull l’aigua i que està cobert per un mosaic amb el nom de la font. A més, es reforçaran algunes de les pedres que conformen la gruta, actualment amb problemes d’ancoratge.

Font d'en fargues vandalitzada

Finalment es rehabilitarà la sala d’envasament situada a l’esquerra de la font. A l’entrada s’hi faran uns lavabos, però a l’interior es conservarà l’espai on antigament s’omplien garrafes d’aigua per vendre a un local de l’Eixample.

Recuperar un espai de lleure

Per a la regidora d’Horta-Guinardó, Rosa Alarcón, “es tracta de recuperar la memòria històrica d’un espai que a començaments del segle XX era de lleure per a les famílies i ara volem que torni a ser-ho”. Es preveu que els treballs de rehabilitació acabin a l’abril. Després s’iniciarà la reurbanització de tota la plaça que tindrà diverses zones d’estada i oci. El cost total de les dues fases és de 2,7 milions d’euros.