És la més temuda i escorredissa del tortell de reis. La fava, o la seva millor alternativa, el rei, s'estan amagant des de fa hores en aquest obrador. Molta activtat, hores abans de l'arribada de ses majestats els reis. Una tradició que fa molts anys que se celebra. JOAQUIM LLOVERA, membre del Gremi de Pastissers de Barcelona "La tradició és molt antiga i va començar a França amb una massa de brioix adobada amb espècies i a poc a poc s'ha convertit en una massa de massapà". Aquesta, però, és la massa inicial, la de brioix... La tallen, la pesen i la deixen en repòs 10 minuts. Just després, les mans dels pastissers adopten un gran protagonisme. Un cop estirada la massa, és el moment d'afegir el massapà i amagar la fava. Ara toca donar la tradicional forma rodona al tortell i hi col·loquen la figura més esperada... ben acompanyada de fruita confitada perquè acabi tenint un resultat així. JOAQUIM LLOVERA, membre del Gremi de Pastissers de Barcelona "El tortell és un final de festes molt tradicionals on la gent busca l'original, sense massa invents estranys." A la pastisseria, alguns clients decideixen la mida del tortell... tot i que la majoria l'acompanyaran d'un regal amb un resgut agredolç. CRISTINA MASSAGUÉ, propietària de la pastisseria Bocí "Hem fet dos carbons, uns per als nens que s'han portat molt bé i aquest és per als nens dolents...generalment els compren el negre." I, tot i que alguns encara no el podran ni mossegar, és clar que a partir de demà, aquestes corones tindran un nou propietari.

A qui li ha tocat la fava? Aquesta és la pregunta més utilitzada quan les famílies mengen el tortell de Reis. Una tradició que fa segles que se celebra tant aquí, com a fora de les nostres fronteres. Dins de la massa de brioix, hi ha el rei i la fava. A qui li toqui aquesta última, haurà de pagar el tortell. Al menys, així ho marca la tradició.

Els obradors de les pastisseries barcelonines treuen fum preparant els tortells de Reis. Unes postres molt recurrents en aquestes dates de Nadal.