La banda britànica Coldplay va iniciar dimecres una marató de concerts a l’Estadi Olímpic Lluís Companys. Un espectacle visual i sonor que ha traspassat les portes del recinte. El so de l’actuació va arribar a sentir-se fins al centre del Poble-sec. Per alguns veïns de l’avinguda de Rius i Taulet, a menys d’un quilòmetre de l’estadi, cada concert suposa un maldecap. Han denunciat per xarxes que aquest cop els sonòmetres van arribar a recollir més dels 50 decibels permesos a dins els habitatges.

Queixes per volum excessiu

Segons han relatat els veïns, el so del concert es va sentir des de diverses places i carrers. Comenten que a la plaça de Santa Madrona es podien distingir els temes de la banda. Des de la plaça del Sortidor, un dels punts neuràlgics del barri, el so no va ser tan nítid com quan hi va tocar Bruce Springsteen.

Els veïns de l’avinguda de Rius i Taulet afirmen estar cansats dels esdeveniments massius que es fan a Montjuïc i també dels festivals de música i dels concerts que s’hi celebren. El concert de Coldplay no va ser una excepció. Tot i que segons han explicat a betevé aquest cop no han sentit vibrar els vidres dels habitatges, com en altres ocasions, si van mesurar el soroll durant les hores del concert i van constatar que els decibels van superar els límits nocturns permesos.

Des de la Plataforma d’Afectats per la Contaminació Acústica i Masificació Esdeve (PACAME) denuncien que a un quilòmetre de l’estadi es van arribar a registrar fins a 56,8 decibels. Un volum que consideren excessiu. Assenyalen que hi ha veïns que s’han de medicar perquè no poden descansar a les nits. Des de la plataforma veïnal no demanen que s’acabin els concerts, però que sí que es regulin.

Segons l’Ajuntament, però, en el primer concert de la banda britànica a Barcelona es va seguir tota la normativa vigent. És a dir, es va usar els mesuradors de pista que controlen al minut el nivell d’afectació i que garanteixen el compliment dels límits marcats. També es va controlar l’afectació sonomètrica a l’exterior de l’estadi i es va comprovar que es complia amb els límits establerts. Des de l’Ajuntament s’admet, però, que existeixen factors ambientals, com el vent, que influeixen en la propagació del soroll.

PACAME denuncia que a la música s’hi va afegir també la pirotècnia que va omplir el cel de l’Estadi Olímpic durant l’actuació de la banda. Destaquen, en especial, dues traques de petards molt fortes. La primera va ser cap a les 23 h i la segona es va llençar mitja hora més tard.

Seguir el concert a les portes de l’estadi

El volum del concert de Coldplay al barri del Poble-sec no només ha rebut queixes. També hi ha qui va celebrar sentir les cançons a peu de carrer al centre del barri. És el cas de Sergi Gázquez, veí del Poble-sec. Gázquex explica que va poder escoltar l’actuació de Coldplay amb molta nitidesa des del barri i per aquest motiu va decidir pujar fins a la porta de l’Estadi Olímpic.

Des d’allà, comenta, la sensació era com ser-hi a dins. Assegura que se sentia tant bé que ha decidit tornar-hi per gaudir de la segona actuació de la banda amb uns amics fora del recinte.

20 anys de queixes veïnals contra festivals i concerts a Montjuïc

No és el primer cop que un concert a l’Estadi Olímpic rep queixes per part de veïns i entitats. Un dels que va generar més polèmica va ser el concert de Guns N’ Roses, l’any 2018. El districte de Sants-Montjuïc va contactar amb B:SM, l’empresa gestora, per saber què havia passat.

Ja fa gairebé 20 anys que els veïns de Montjuïc van començar a mobilitzar-se contra l’incivisme i els alts nivells de brogit a causa dels festivals i concerts d’estiu. També ho va fer el veïnat del Fòrum, una zona molt demandada per part dels operadors privats, com el Primavera Sound.