Es reobre el debat sobre la presència de militars al Parc Natural de Collserola. Aquest dimarts al matí, diversos testimonis van veure membres de l’exèrcit passant molt a prop de l’Escola els Xiprers, que ja ha mostrat en diverses ocasions el rebuig a aquestes pràctiques. El reglament del parc prohibeix que els militars estiguin a menys de 500 metres dels centres educatius i, per això, des del Consorci demanaran explicacions pels fets.

El Consorci del Parc de Collserola ha confirmat que dimarts al matí, entre les 10 i les 11 h, van detectar la presència de militars molt a prop de Vila Joana i de l’Escola els Xiprers. Des del centre també han assegurat que van veure els membres de l’exèrcit, cap a dos quarts de 12 del migdia.

Aquesta no ha estat la primera vegada que s’ha vist l’Exèrcit a Collserola. L’any 2013 es van veure militars armats de la caserna del Bruc entrenant-se dins la serra de Collserola. Familiars d’alumnes de l’Escola els Xiprers lamenten que cada any es veuen soldats a la zona. Per això, ha mostrat el rebuig a aquestes pràctiques en diverses ocasions. Segons l’escola, ara feia com a mínim un any que no detectaven la seva presència militar a la zona. 

En cap cas, segons el Consorci, estaven realitzant maniobres sinó que passaven caminant. Un fet que ha sorprès als responsables del parc perquè fins ara, l’exèrcit havia respectat el reglament que es va aprovar l’estiu del 2017 i que prohibeix aquest tipus d’exercicis a menys de 500 metres dels centres escolars. Per això, des del Consorci ja s’han posat en contacte amb els responsables del comandament per esclarir els fets. Aquest dimecres, el portaveu del Grup Municipal Demòcrata, Jaume Ciurana, ha denunciat la presència dels militars en aquest punt a través de les xarxes socials.

Recordem que el Ministeri de Defensa va impugnar el 2016 una sèrie de restriccions aprovades per l’Assemblea del Consorci del Parc Natural que feien referència a les maniobres militars i que el recurs contenciós administratiu encara està en tràmit. Segons l’Ajuntament, però, les ordenances no estan impugnades i, per tant, estan en vigor. Bàsicament regulen les autoritzacions a les activitats de les forces armades i dels cossos de seguretat amb una sèrie de requisits. S’admeten únicament les caminades i activitats d’entrenament, de caràcter esportiu, físic i recreatiu i per motius de seguretat i resta prohibida la utilització d’armes de foc. A més, tampoc no està permesa l’exhibició d’armes. El text afegeix que la realització d’aquestes activitats no podrà comprometre, en cap cas, els valors naturals i paisatgístics del parc ni alterar les seves característiques físiques.