Els veïns dels balcons que donen als Jardins de José Ignacio Urenda, al Turó de la Peira, denuncien que cada nit conviuen amb conductes incíviques que no els deixen descansar. Afirmen que des de l’estiu, un grup d’adolescents es concentra a l’espai per jugar a la pilota fins a la matinada. Els veïns expliquen que la majoria dels joves no porta ficada la mascareta, s’agrupen en grups de més de sis persones i fan soroll.

L’Ajuntament coneix el conflicte veïnal

Membres del districte de Nou Barris ja es van reunir amb els veïns per poder resoldre els conflictes de convivència que hi ha a l’espai. I també per solucionar els problemes de manteniment i neteja que hi ha a l’espai, sorgits de les conductes incíviques. “Comencen els crits, comencen a donar cops, si és el dia de llençar els mobles, hi ha mobles als contenidors, els llencen per aquí, els estampen contra el carrer”, explica Balbina García, una de les veïnes dels jardins, “és un incivisme tan gran. I, és clar, estem molt cremats”.

Millora del manteniment, però continua el soroll

A partir de la reunió amb els veïns, des del districte s’ha donat resposta a moltes de les qüestions de manteniment que plantejaven els veïns, sobretot en relació amb embornals i alguns forats del paviment. També s’ha mantingut la neteja ordinària de la zona que en moltes ocasions ha de retirar restes d’ampolles de vidre, llaunes i altres residus.

D’altra banda, des de l’Ajuntament s’afirma que la Guàrdia Urbana ha incrementat la presència en diferents horaris i ha realitzat diverses intervencions. A més, s’ha destinat un equip de gestió de conflictes per mitjançar entre els veïns i el col·lectiu adolescent. Un servei que, segons el districte, “s’ha pogut veure’s afectat per la situació d’emergència sanitària”.

Tot plegat fa que els veïns continuïn demanant una solució ràpida al problema del soroll i l’incivisme. “Des de finals de juliol fins ara s’està solucionant amb més neteja, més manteniment”, comenta Jordi Martínez, un dels veïns. “Quan veuen el cotxe de la Guàrdia Urbana amaguen la pilota i tots callats amb la mascareta ficada, però tota la tarda estan sense la mascareta ficada i parlo de grups de 30-40 persones”. Per això aquest cap de setmana els veïns continuaran convocant cassolades al vespre.

Tancar l’espai o mediar?

Els veïns dels jardins demanen a l’Ajuntament que tanqui l’espai a les nits, per evitar les conductes incíviques dels adolescents. Des de l’Ajuntament, però, s’argumenta que l’espai públic és un bé per a la comunitat i s’aposta per “reforçar els processos de mediació i acompanyament a la convivència“.  Des del districte i l’equip de gestió de conflictes s’està treballant per buscar propostes que aconsegueixin revertir les conductes incíviques i afavorir l’ús compartit de l’espai.