L’agressió homòfoba que s’ha produït aquest cap de setmana al metro de Barcelona ha posat de nou el focus d’alerta en aquest tipus d’atacs. L’Observatori contra l’Homofòbia explica quins són els passos que pot fer la víctima davant d’aquesta situació:

  • Primer de tot, quan una persona LGTBI pateix una agressió física o que l’hagi afectat psicològicament ha de dirigir-se al servei d’urgències d’un centre hospitalari per tractar les ferides i demanar un informe de lesions, que anirà directament a un jutjat de guàrdia.
  • Després cal presentar una denúncia als Mossos d’Esquadra o a la Guàrdia Urbana.
  • A partir d’aquí, la víctima disposa de diferents recursos per rebre acompanyament legal i jurídic: contactar amb l’Oficina per la No Discriminació de l’Ajuntament o amb entitats com l’Observatori contra l’Homofòbia. També existeix la Fiscalia de Delictes d’Odi, que inicia un procediment judicial perquè l’agressió no quedi impune.

El president de l’Observatori contra l’Homofòbia, Eugeni Rodríguez, creu que “és necessari que davant de qualsevol vulneració de drets a les persones LGTBI la resposta sigui molt contundent amb aquestes conductes per erradicar-les”. En aquest sentit, posa com a exemple de discriminació el fet que algunes discoteques vetin l’entrada a persones transsexuals. També considera que els recursos de què es disposa per fer front a aquestes situacions “són importants però també cal voluntat política”. Precisament el proper cap de setmana s’estrenarà el Centre LGTBI de Barcelona, un espai que concentrarà tots els serveis d’informació, orientació i atenció al col·lectiu.