Els Jardins de la Maternitat, al barri de la Maternitat i Sant Ramon, acullen 200 mòduls que podrien ser els barracons més antics en funcionament que hi ha a Barcelona. Daten del 1990, quan la Diputació els va instal·lar per ubicar-hi oficines del Comitè Olímpic Organitzador Barcelona 92, el COOB 92. De fet, a l’interior encara s’hi pot veure un vinil amb la imatge corporativa d’aquesta oficina olímpica.

Un cop clausurats els Jocs Olímpics, l’any 1993, l’Hospital Clínic va comprar els barracons a la Diputació i els va rebatejar com a pavellons Hèlios 2 i Hèlios 3. Des d’aleshores, aquestes instal·lacions acullen activitat administrativa, de recerca i assistencial del Clínic i de Sant Joan de Déu, amb un centenar de treballadors.

Fred, calor, vibracions i manca d’ascensor, els inconvenients principals

El 1997 s’hi va instal·lar el laboratori de Bioquímica i Genètica Mol·lecular de l’Hospital Clínic, que té, entre altres tasques, la responsabilitat de fer el cribratge neonatal de Catalunya. La seva coordinadora tècnica és la Sabine Richard i explica que, quan hi van arribar, l’edifici era buit i els van dir que s’havia construït per als Jocs Olímpics del 92. Assegura que, en ser mòduls prefabricats, “a l’estiu fa moltíssima calor i a l’hivern molt fred”. També diu que les bàscules de precisió que fan servir, molt sensibles a les vibracions, es fan malbé a causa del terra tècnic dels mòduls, que tremola quan la gent hi camina a sobre. En alguns casos fins i tot s’enfonsa pel pes de determinades neveres on es conserven mostres i material.

El Departament d’Hepatologia de l’Hospital Clínic ocupa algunes oficines de la primera planta d’un d’aquests pavellons des del 2010. La Concepció Bartrés, infermera, assegura que han visitat 63.000 pacients i han fet unes 100.000 proves d’elastografia. “Es va muntar perquè no hi havia prou espai a l’hospital”· Els professionals del departament ja s’hi han acostumat, però la Concepció reconeix que “la incomoditat pot ser pel pacient, perquè no hi ha ascensor”. De fet, en alguna ocasió ha calgut adaptar algun dels espais de la planta baixa perquè el pacient no ha pogut pujar.

Una provisionalitat de 30 anys

La Coordinadora de Veïns del carrer de Mejía Lequerica assegura que les administracions es van comprometre a retirar aquests 200 mòduls poc després dels Jocs Olímpics, però que, per un motiu o altre, els anys han anat passant i ningú ha fet el pas. Joan Hernàndez, president de la Coordinadora, lamenta aquesta manca de compromís i creu que ja és hora que els barracons deixin pas a més espai verd: Estem parlant de 33 anys pràcticament i tenir això aquí és una bestiesa quan hi ha moltes oficines lliures a la ciutat”.

També els professionals d’aquests pavellons voldrien estar en un edifici en condicions. La Sabine manté l’esperança de treballar algun dia en un laboratori sense vibracions. “Des d’un principi ens van dir que seria provisional, però van passant els anys i seguim aquí, ningú ens ha dit data de caducitat”. En la mateixa línia, la Concepció assegura que “no sabem fins quan estarem”.

Preguntades sobre si aquestes instal·lacions seran traslladades amb l’ampliació del Clínic prevista, fonts de l’hospital asseguren que “de moment no hi ha res escrit” sobre això .