llei marcial

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha imposat la llei marcial a tot el territori ucraïnès. L’anunci ha arribat després de l’atac militar de Rússia aquest dijous de matinada. Les mostres de rebuig a la invasió de Vladímir Putin no s’han fet esperar. L’Ajuntament de Barcelona ha condemnat l’atac i ha enviat “tota la solidaritat a la població ucraïnesa”. Però, què es la llei marcial i en quins casos s’aplica?

Què és la llei marcial?

La llei marcial és una forma estat d’excepció. Segons portals especialitzats en lleis internacionals, quan s’imposa en un país, les forces armades i policials prenen el control de l’estat en qüestió per mantenir l’ordre públic. A més, no hi ha cap poder judicial que supervisi les seves actuacions, de tal manera que poden haver-hi detencions forçoses.

En el cas d’Ucraïna, es podrà limitar la capacitat per circular lliurement pel país, el dret de reunió o el secret de les comunicacions, entre d’altres. No és la primera vegada que el Govern ucraïnès imposa la llei marcial. El 2018 també ho va fer durant 30 dies i també en un context de tensió amb Rússia.

En quins casos s’aplica la llei marcial?

“Imposem la llei marcial a tot el territori del nostre estat”. Així ha anunciat el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, l’aplicació de la llei marcial al país després de la invasió russa. La guerra en un territori és un dels motius per declarar la llei marcial, però no l’únic. També es pot aplicat en cas d’ocupació, desastre natural, dissidència política o rebel·lió.