El Jutjat d’Instrucció número 15 de Barcelona ha decidit enviar a judici quatre agents dels Mossos d’Esquadra per un presumpte cas de violència policial. Els fets van passar el novembre del 2020 quan un grup de joves es va saltar el toc de queda i, presumptament, un d’ells va agredir un agent. Finalment, però, les imatges de l’actuació policial gravades per una veïna han contradit l’atestat policial i les tornes s’han acabat girant.

Arran d’això, la magistrada ha arxivat la denúncia dels agents contra el jove —que inicialment va ser detingut—. I, per contra, manté la que va interposar l’acusació particular i Irídia Centre per la Defensa dels Drets Humans contra els agents. En aquest cas, per delictes de lesions, detenció il·legal, atemptat contra la integritat moral i falsedat documental.

La fiscalia demana vuit anys i mig de presó

Per tot plegat, la fiscalia demana vuit anys i mig de presó i 16 d’inhabilitació pels quatre policies acusats. També Irídia, que es va presentar com a acusació popular, demana 15 anys de presó i 22 d’inhabilitació per incloure informació falsa a l’atestat per justificar l’actuació violenta dels agents. Aquest és el primer cas en què Irídia actua com a acusació que arribarà a judici per falsedat documental. “És un cas especialment greu”, afirma Laura Medina, advocada de l’entitat, que considera positiu que el ministeri fiscal se situï en la mateixa línia.

Després de les acusacions, ara els advocats de la defensa hauran de presentar els seus escrits i, un cop valorades totes les parts, es fixarà la data del judici.

Irídia denuncia racisme policial

Irídia denuncia que en l’atestat policial, els agents argumenten que van haver d’actuar perquè es van trobar davant d’un grup de tres sud-americans “alterats i agressius“. Durant la instrucció del cas, però, la visualització de les imatges gravades per una veïna amb el seu telèfon mòbil van demostrar que el detingut ni s’havia mostrat agressiu ni havia desobeït. “Entenem que això mostra que els fets van tenir un clar biaix racista“, afirma Irídia.