Més de la meitat dels que viuen a Catalunya es consideren catòlics, un 55%. Un 15% de la població es manifesta seguidora d'altres confessions.De les minoritàries, la majoria són de l'islam, una mica més del 7%, fet que suposaria més de 400.000 persones a Catalunya. Seguits pels evangèlics, amb un 2,5% dels enquestats, i dels budistes. Segons la Generalitat les dades indiquen que hi ha una important multireligiositat que s'està gestionant bé, diuen, ja que el 90% considera que hi ha respecte per les diferents confessions. Pel govern, la diversitat s'ha de veure com una oportunitat. JOANA ORTEGA, vicepresidenta del Govern "Aquest reconeixement de la diversitat no suposa la fractura d'una societat, ans al contrari. Sempre que hi hagi un reconeixement igualitari entre totes les persones que hi dialoguen això passa a ser una riquesa del país" "Pel Departament d'Afers Religiosos no n'hi ha prou amb la multireligiositat, el que cal és treballar perquè les diferents confessions religioses interactuïn entre elles." ENRIC VENDRELL director general d'Afers Religiosos "Si evolucionéssim cap a una societat formada per una sèrie de subcomunitats que es desconeixen i no es relacionen entre elles, això és el multi en el seu estil més pur. Això pot portar a situacions de malfiança o desconfiança." Els resultats del baròmetre surten d'enquestes presencials a 1.600 persones que es van fer a finals de l'any passat. El Baròmetre és una nova eina, però el que ja es feia és el Mapa de les religions a Catalunya, segons les dades actualitzades, a Barcelona, la majoria de centres de culte són catòlics, 690. Seguits pels evangelistes, els dedicats al budisme i els de l'islam.

Nou de cada 10 catalans creuen que hi ha respecte i bona relació entre les diferents confessions, encara que un 53,5% dels enquestats consideren que hi ha poca relació. Un 35,7% considera que la relació és bona precisament per aquesta manca de contacte. Més de la meitat dels enquestats (55,1%) asseguren tenir creences religioses, mentre que un 44,7% diu que no en té.  D’entre els creients, el 52,4% són catòlics, un 7,2% musulmans, un 2,5% evangèlics, un 1,3% budistes, un 1,2% ortodoxos, el 0,4% testimonis de Jehovà i un 2,3% d’altres confessions.  D’entre els no creients hi ha el 18,2% d’ateus i el 12% d’agnòstics.

La majoria no assisteix al culte

El baròmetre estima que un 65,8% dels enquestats no va mai a espais de culte, mentre que un 10,2% hi va un cop l’any. L’11,8% hi acostuma a anar un cop al mes i un 12% hi va un cop per setmana “o més”. En el que sí que estan d’acord una majoria dels enquestats (61,1%) és que és important tenir uns coneixements mínims sobre les diverses confessions.

Un 43,8% es mostra d’acord en l’ensenyament de la religió des del punt de vista confessional a l’escola, un percentatge que arriba fins al 71,1% quan es pregunta per una nova assignatura sobre formació de les religions al món.

La majoria dels enquestats assegura que no veu amb mals ulls que s’instal·li un centre de culte prop de casa, amb major acceptació dels temples catòlics i budistes i menor dels islàmics, testimonis de Jehovà i jueus.

L’estudi l’han presentat la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, i el director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell. Ha estat elaborat pel CEO a partir de 1.600 enquestes presencials a persones més grans de 16 anys.

Comparteix a: