L'IVA de les mascaretes pujarà al 2022

Amb la millora de la situació epidemiològica de la covid-19, el debat sobre l’eliminació de la mascareta als interiors guanya força. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha apuntat que la portarem fins a la primavera del 2022. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, també ha pronosticat que la mascareta als interiors es mantindrà fins ben passat l’hivern. Però quan ens podrem treure definitivament la mascareta a la feina, a les escoles, al transport públic o als comerços?

Les escoles, les primeres a eliminar la mascareta?

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha assegurat que les escoles seran els primers espais a deixar de portar la mascareta, una afirmació que ha confirmat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i que té el vistiplau dels experts. El cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron, Benito Almirante, recorda que els infants són el grup de població amb menys risc d’emmalaltir de la covid i considera que “és un bon moment per tornar a la normalitat” a les aules.

L’entorn laboral, preparat per destapar el nas i la boca?

Els experts aposten per una retirada progressiva de les mascaretes, en funció del temps de convivència, el grau de ventilació de l’espai i la possibilitat de fer rastreig. Això converteix l’entorn laboral en un dels llocs més adequats per fer passes endavant a l’hora de destapar-se el nas i la boca, segons afirma el doctor Almirante. L’epidemiòleg Oriol Mitjà també va assegurar fa uns dies que un dels primers llocs on es podria suprimir l’obligatorietat de la mascareta és a la feina.

La mascareta es mantindrà al transport públic?

Primavera del 2022. Aquesta és la data que posa el viròleg de l’IRTA-CReSA Xavier Abad per deixar de portar la mascareta al transport públic. Assegura que la manca de distància entre persones, les dificultats per fer un bon rastreig en cas de contagi de covid i la manca de ventilació dificulten l’eliminació d’aquest element de protecció. Per això, Abad aposta per deixar passar la temporada de grip i altres virus respiratoris i donar marge a la campanya de vacunació perquè segueixi avançant.

Quan es trauran les mascaretes a centres comercials i botigues?

Les mascaretes s’hauran de mantenir uns mesos més per entrar a les botigues i els centres comercials. Tant el viròleg Xavier Abad com el doctor Benito Almirante justifiquen aquesta mesura per les aglomeracions i les interaccions constants entre persones que es produeixen en aquests espais.