El 2018 continua avançant i la ratxa humida i de temps canviant que es va iniciar a finals de gener s’ha mantingut, en major o menor mesura, des d’aleshores. Quan queden poques hores perquè s’acabi el mes de maig, tot fa pensar que el balanç hídric tornarà a acostar-se a la normalitat a la majoria d’observatoris meteorològics de la ciutat.

La pluja ha estat més minsa a la costa durant el mes de maig, però ha tornat a ser clarament superior a la mitjana a moltes zones de l’interior i del nord de Catalunya.

Dijous, inici d’una treva pel que fa a les pluges

Els ruixats i tronades, especialment freqüents i extensos dels darrers dies, tendiran a anar de baixa a partir de dijous, jornada en la qual minvarà clarament la possibilitat que plogui a Barcelona. La pluja tornarà a fer acte de presència dijous havent dinat a diversos sectors del prelitoral, l’interior i el nord, però de forma menys extensa i intensa.

Divendres els ruixats de tarda seran encara més locals i difícilment arribaran al prelitoral i dissabte regaran només de forma puntual algunes contrades dels Pirineus.

La treva es podria estroncar diumenge, jornada que s’entreveu, ara per ara, novament canviant i amb xàfecs freqüents a bona part del país, sobretot del prelitoral cap al nord. La inestabilitat es podria allargar durant bona part de la setmana vinent a causa de la presència d’aire fred en altura.

Què diuen els models estacionals del temps del mes de juny?

Els mapes a llarg termini de l’agència nord-americana NOAA no són gaire optimistes per a aquells qui estiguin esperant sol i calor les pròximes setmanes. Aquests models de previsió (de fiabilitat limitada, això sí) anuncien poques novetats durant el mes de juny al nostre entorn: la precipitació podria tornar a ser superior a la mitjana a Catalunya, la península Ibèrica i a l’entorn del Mediterrani, però clarament més minsa del normal cap al centre i el nord d’Europa.

La temperatura mitjana es mouria a l’entorn de la normalitat a Catalunya, però assenyalaria valors novament superiors als habituals cap al nord del continent europeu.

Aquest patró fa pensar en un context de petites borrasques i presència d’aire fred en altura a l’entorn del Mediterrani i d’anticiclons cap a Rússia i el nord del continent, una tendència que fa setmanes que s’allarga i que està fent que, curiosament, el sol i la calor la gaudeixin més en països on no és gaire habitual en aquestes dades que no a casa nostra.

Mapa d’anomalia de temperatura mitjana (font: NOAA)

Comparteix a: