Segons fonts properes a la investigació, el magistrat del Suprem, Pablo Llarena, comunicarà la decisió entre les 9 i les 10 h del matí, en una sessió en què es preveu que hi assisteixin només els advocats i els representants de cadascuna de les parts. A diferència de divendres passat, els consellers destituïts i Jordi Sánchez i Jordi Cuixart no aniran fins al Suprem. El magistrat pot decidir mantenir-los a presó incondicional, com sol·liciten la fiscalia i VOX, que exerceix d’acusació popular, o bé deixar-los en llibertat provisional. En aquest cas, que és el que demanen les defenses, pot ser que els exigeixi una fiança, com va passar amb Carme Forcadell, un pagament que les entitats sobiranistes diuen que ja tenen a punt amb els diners de la Caixa de Solidaritat, que aquest darrer cap de setmana ha recaptat més fons amb el Concert per la Llibertat.

Llarena prendrà la decisió d’acord amb les compareixences d’aquest divendres passat, en què ell mateix va comunicar als investigats que no prendria cap decisió fins aquest dilluns. Segons l’advocat de Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez, tant els consellers destituïts com els líders sobiranistes van acceptar davant el magistrat l’aplicació del 155 i es van comprometre a actuar dins el marc de la Constitució.

Bèlgica comença a debatre l’extradició de Puigdemont

A les 9 h del matí, a la mateixa hora que es preveu que el Suprem faci pública la decisió, Carles Puigdemont i els quatre consellers que són a Brussel·les  estan citats al Palau de Justícia. Compareixeran davant el jutge que ha de decidir si acorda l’ordre de detenció europea que va demanar la magistrada de l’Audiència Nacional, Carmen Lamela. Aquesta cita se celebra després que el 17 de novembre passat  el jutge va decidir ajornar la compareixença fins aquest dilluns, perquè la fiscalia va demanar més marge per examinar si en el codi penal belga hi ha algun delicte que sigui equivalent al de rebel·lió i sedició, que no estan tipificats en aquest país.

No hi ha cap termini establert perquè el jutge belga es posicioni sobre l’ordre de detenció i entrega de Puigdemont i els quatre consellers. La fiscalia belga apunta que la compareixença pot allargar-se tot el dia i que el jutge anunciarà quan prendrà la decisió. Ara bé, fonts properes a la defensa de Puigdemont, consultades per Europa Press, estimen que es pronunciarà al cap de vuit o deu dies.