La Guàrdia Urbana i el Departament de Salut han anunciat aquest dimecres un protocol conjunt per detectar possibles casos de frau amb les proves PCR i els tests d’antígens, arran de la clausura, aquest dilluns i aquest dimarts, de dos locals que feien tests d’aquestes característiques sense tenir-ne l’autorització pertinent.

Susana Carranzo, directora general d’Ordenació i Regulació Sanitària del Departament de Salut, ha explicat que la intenció és que en “com a molt 12 hores” es puguin clausurar locals que estiguin oferint aquests tipus de proves sense estar-ne autoritzats, amb l’actuació coordinada de la Guàrdia Urbana i el Departament de Salut. Carranzo ha especificat que s’han detectat aquests dos casos però que el protocol permetrà detectar-ne més amb molta rapidesa.

Dues accions conjuntes van permetre tancar ràpid els locals

L’inspector Jordi Oliveras, portaveu uniformat de la Guàrdia Urbana, ha detallat que, aquest dilluns, una patrulla de Gràcia va inspeccionar una ubicació que feia proves per detectar el coronavirus i va requerir la presència de tècnics del Departament de Salut, en considerar que no era un centre acreditat. Els serveis de Salut s’hi van desplaçar i la inspecció es va tancar amb la clausura del local.

Hores després es va detectar que un altre espai, regentat per les mateixes persones, també estava operant de la mateixa manera i novament la cooperació entre la Guàrdia Urbana i el departament va concloure amb la clausura d’aquest segon establiment. Es desconeix quantes persones s’han fet proves en aquests dos locals.

Farmàcies per fer un test d’antígens i tots els laboratoris per fer PCR a Barcelona

Llista amb tots els centres i farmàcies autoritzats pel Departament de Salut per fer-te un test d’antígens o PCR

Pendents de les diligències judicials

Oliveras ha detallat que es desconeix encara quins fets penals es derivaran d’aquests tancaments, perquè les autoritats estan pendents de les proves pericials, però ha apuntat a la possibilitat de delictes com estafa, contra la salut pública o delictes documentals. De moment s’han iniciat diligències informatives judicials.

Carranzo ha recordat als ciutadans que al Canal Salut hi ha la llista de tots els centres autoritzats per fer PCR i antígens perquè comprovin que el local on es facin les proves hi apareix.