Una desena d’hospitals i centres sòciosanitaris de Barcelona s’han adherit a un protocol de bones pràctiques dels serveis funeraris. Es tracta d’oferir a la ciutadania una informació transparent sobre quins serveis són obligatoris en cas de defunció i quins són els preus bàsics que tenen, sense la injerència de les funeràries i les asseguradores.

Informar en un espai d’intimitat i neutral

El protocol estableix que els familiars d’una persona difunta han de rebre la informació dels serveis funeraris en un entorn d’intimitat i comfort. Així, els centres adherits es comprometen a habilitar espais físics, i també que la informació la lliurin professionals no vinculats a empreses funeràries. Per exemple, en el cas de l’Hospital de Sant Pau, la informació dels serveis funeraris la dona el personal d’infermeria a la mateixa habitació del difunt, o bé en espais de dol que s’estan habilitant al centre. Segons la regidora de Salut, Gemma Tarafa, es tracta d’evitar que algú es pugui aprofitar de la situació de vulnerabilitat en què es troben els familiars quan es produeix el decés.

Informació dels preus bàsics i els serveis obligatòris

Els centres adherits al protocol lliuren un full informatiu als familiars del difunt amb tota la informació necessària. Hi consten les tres empreses funeràries que operen a la ciutat actualment, quins són els serveis considerats obligatòris en cas de defunció i quins són opcionals. També s’hi inclouen els preus del paquet bàsic. Pel regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, aquest punt és “el més nou” del protocol, i també el que més ha costat d’aconseguir de les empreses. Així, el tríptic estableix que el servei funerari bàsic sense vetlla és de 1.700 euros, 1.800 euros o 2.100 euros en funció de quina de les tres empreses s’acabi escollint.

Fins ara ja s’han adherit al protocol de bones pràctiques una desena de centres: l’Hospital de Sant Pau, Sant Rafael, el Centre Integral de Salut Cotxeres, l’Hospital Plató, el Centre sociosanitari Isabel Roig, l’Hospital Clínic, l’Hospital Sagrat Cor, la Fundació Puigvert, l’Hospital del Mar i el Centre Fòrum. L’Ajuntament, però, espera que els que encara no hi són, com l’Hospital Vall Hebron, s’hi puguin incorporar en “el mínim temps possible”.