Desenes de persones han fet sentir la seva veu en l’inici de les Festes de la Mercè 2021 amb protestes i alguna xiulada durant la lectura del pregó. Si bé la plaça de Sant Jaume ha estat perimetrada per garantir la celebració del Toc d’inici amb públic assegut i aforament limitat, diversos ciutadans s’han acostat als accessos, com la plaça de Sant Miquel o el carrer de Ferran, per fer sentir la seva veu. Hi ha hagut crits i missatges contra l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, així com mobilitzacions en defensa del dret a l’habitatge.

D’una banda, ja minuts abans de l’inici del pregó, hi ha hagut una protesta contra Colau i les polítiques municipals que està implementant el seu govern a Barcelona. De fet, un dels col·lectius que s’hi han concentrat ha estat el de part del veïnat de Sant Andreu contrari al sistema de recollida de residus porta a porta. A més, hi ha hagut ciutadans que han fet una crida a les xarxes socials per fer una xiulada contra l’alcaldessa.

A tot això cal sumar-hi altres protestes contra els desnonaments i el “racisme institucional”, contra la situació laboral a betevé, la convocada pel sindicat de la Guàrdia Urbana CSIF o la mobilització de denúncia del Govern de Cuba, entre d’altres.

Remor de xiulets a les xarxes socials

En les hores prèvies al pregó, han circulat missatges per les xarxes socials amb l’etiqueta #xiulADA per fer una crida a protestar contra l’alcaldessa, Colau. Alguns han demanat a la gent concentrar-se a la plaça de Sant Jaume per dificultar l’accés dels convidats a l’edifici del consistori amb missatges com “Si no hi entrem nosaltres no hi entra ningú”.

Polèmica pel tancament de la plaça de Sant Jaume

La xiulada a Ada Colau ha marcat els dies previs al pregó. El tancament de la plaça de Sant Jaume amb aforament limitat i un perímetre de seguretat no ha agradat a alguns grups de l’oposició. L’Ajuntament de Barcelona assegura que s’ha fet per la pandèmia del coronavirus, com en la resta d’escenaris de la Festa Major, però Junts, Ciutadans i el PP acusen Colau d’haver-ho fet per evitar una xiulada del públic.

Elsa Artadi (Junts) considera que el consistori ha volgut “bunqueritzar i tancar” Sant Jaume per evitar protestes. En la mateixa línia, Luz Guilarte (Cs) creu que Colau “té por de les crítiques“. Des del PP, Josep Bou denuncia que l’alcaldessa ha utilitzat “tècniques per silenciar la ciutadania”. En resposta a les acusacions, l’alcaldessa ha assegurat que és “absolutament fals” que hagi tancat la plaça per evitar ser xiulada. “No tinc por de ser xiulada”, ha afegit Colau, i ha acusat Junts de promoure “constantment” boicots contra ella.