Fa més de mig any que la llei catalana que regula els preus del lloguer va entrar en vigor, però ara podria tenir els dies comptats i el moviment per l’habitatge s’ha mobilitzat per evitar que decaigui. Una cinquantena de persones protesten aquest dilluns davant la seu del PSC ─al carrer de Pallars, al Poblenou─ perquè el govern de Pedro Sánchez no impugni la norma. El col·lectiu acusa l’Estat de “fer la feina bruta als fons voltor i la patronal immobiliària”.

“Està protegint els interessos d’una minoria especulativa que s’ha enriquit en l’última dècada a costa d’especular“, apunta el sindicat, i critica que l’executiu espanyol “ha fet avenços molt tímids en habitatge i ara decideix posar esforços en tombar la llei“. Precisament, aquest dilluns el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha reiterat que el govern recorrerà la norma al Tribunal Constitucional (TC), però no en demanarà la suspensió automàtica.

Barcelona tanca el 2020 amb una caiguda del preu del lloguer del 20 % interanual

La xifra la recullen els portals immobiliaris Fotocasa i Habitaclia

“La regulació dels lloguers funciona”

Segons el Sindicat de Llogaters, la regulació del lloguer a Catalunya funciona perquè, afirma, els preus han baixat i l’oferta de pisos ha crescut. De fet, les últimes dades recollides per l’Observatori Metropolità de l’Habitatge (O-HB) constaten que Barcelona va tancar el 2020 amb una caiguda del preu del lloguer del 20 % interanual. “Les famílies abans venien angoixades per pujades abusives, ara venen a negociar baixades moderades“, relata el sindicat en un comunicat.

A la mobilització de la plataforma davant la seu del PSC, s’hi podia llegir una pancarta amb el lema “És casa nostra, la regulació no es toca”. La cinquantena de participants hi han fet soroll amb xiulets i picant cassoles i altres objectes.

Fort dispositiu policial

La convocatòria s’ha fet davant la seu del PSC, situada al carrer de Pallars. Minuts abans de la protesta, ja hi havia un fort dispositiu policial a la porta, amb desenes de tanques de metall protegint-ne els accessos.

Tanques davant la seu del PSC, abans d’una protesta del Sindicat de Llogateres

A conseqüència de la protesta i de les tanques per protegir la seu del PSC, s’ha tallat el trànsit del carrer de Pallars durant la mobilització.

Tall de trànsit al carrer de Pallars per la mobilització davant la seu del PSC