Desenes de persones s’han manifestat a la plaça de Sant Jaume contra la retallada de pressupost als serveis d’atenció primària. Eren activistes que es mobilitzen des de fa mesos contra el tancament total o parcial dels ambulatoris dels seus barris, concretament a la Guineueta, el Besòs i Bellvitge.

Sota el lema “CAP en lluita”, els usuaris de diversos ambulatoris han unit forces per expressar plegats a la plaça de Sant Jaume la seva oposició a les retallades sanitàries.

El CAP Guineueta va tancar l’estiu passat el servei d’urgències a la nit i ara els veïns del barri que necessiten atenció mèdica fora d’hores s’han de desplaçar fins a la Clínica Carmelitana, on hi ha el Centre d’Urgències d’Atenció Primària d’Horta. El mateix ha passat al CAP Canyelles, que també deriva els usuaris al mateix centre. La majoria són persones grans, que a més es queixen que no hi ha una bona comunicació de transport públic amb el nou centre. En contra d’aquest tancament parcial dels serveis, els veïns de la Guineueta i de Canyelles fa mesos que es manifesten cada dilluns i cada divendres a les 19 h, normalment tallant la ronda de Dalt. Alguns també van ocupar el mateix ambulatori de forma permanent des del 17 de gener, però dissabte passat els van desallotjar.

A l’Hospitalet, els veïns de Bellvitge tenen ocupat el CAP Marina des del 28 d’octubre, quan el Departament de Salut va decidir tancar-lo i destinar-lo a oficines d’administració. Fa més de 200 dies que alguns dels antics usuaris de l’ambulatori són allà nit i dia. Després de mesos de negociació amb els tècnics de l’Institut Català de la Salut, el CAP Marina ha tornat a funcionar només per fer proves de vista i oïda, però el barri segueix reclamant que hi tornin els metges de primària i els especialistes.