
Diversos col·lectius feministes han dut a terme durant el Dia Internacional de les Dones una acció reivindicativa per denunciar que l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau es nega practicar avortaments. Unes 300 persones, segons les organitzadores de la protesta, s’han aplegat a l’entrada principal del recinte tapades amb mocadors verds i mascaretes per reivindicar “l’avortament lliure, accessible i gratuït”. A més, han encès pots de fum de colors.
Pancartes i objectes repartits pel centre
A més, han penjat una pancarta al vestíbul del centre amb un missatge dirigit als responsables de l’hospital: “No ens deixeu avortar”. Aquesta no ha estat l’única. A altres punts del recinte n’han penjat d’altres en defensa de la salut sexual i reproductiva, i també han fet pintades reividicatives. A més de pancartes, també han penjat objectes rudimentaris amb els quals es practicaven avortaments abans de la legalització, com ara penjadors i plantes abortives com la ruda, el fonoll i el julivert.

A banda, un altre grup ha repartit fullets entre els pacients i els visitants amb un manifest en què es fan ressò de la seva reivindicació i recalquen la importància del “coneixement del cos” per prendre “decisions informades” i “lliures”.
“Interessos per sobre dels drets”
Denuncien que des del 2013 s’han deixat de practicar avortaments mèdics “per qüestions religioses i morals”. En aquest sentit, consideren que s’està comprometent la funció pública que ha d’assumir un hospital situant “els seus principis i interessos per sobre dels nostres drets fonamentals. El 2021, la directora d’Obstetrícia i Ginecologia va explicar que el fet que el Sant Pau sigui una institució de tipus religiós va fer que “es decidís no continuar aquest servei”.
Contra l’objecció de consciència
Els col·lectius feministes, encapçalats per Perifèriques de Zona Nord i Assemblees i Col·lectius Autònoms Transfeministes de Barcelona, remarquen que “s’està imposant una objecció de consciència institucional” que consideren “il·legal”. Aquesta pràctica creuen que s’està convertint en “una forma de coerció des de les institucions”.

Gestió parcial de comunitats religioses
En la protesta han denunciat la inacció de les institucions polítiques. Cal recordar que l’hospital està governat pel Patronat de la Fundació de Gestió Sanitària de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, que està format paritàriament per l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i El Capítol de la Catedral de Barcelona. Aquest últim l’integren canonges, sacerdots nomenats pel bisbe de la diòcesi que es fan càrrec del culte, la pastoral, la caritat i la gestió de la catedral.