La FAVB torna a denunciar el “col·lapse” dels serveis d’urgències dels hospitals públics de Barcelona amb una protesta a les portes del Vall d’Hebron. Consideren que la situació actual “afecta la dignitat de les persones”. Tot i això, valoren el gest del Consorci Sanitari de Barcelona, que els ha anunciat més recursos per a la primavera i la voluntat d’avançar la fi de les obres del servei d’urgències de l’Hospital del Mar.

Aquesta és l’enèsima protesta dels veïns a l’entrada principal de l’Hospital Vall Hebron i diuen que no serà l’última. Insisteixen que la situació és “dramàtica”, que es “voreja el col·lapse la major part de l’any”,  i reclamen que els pacients no estiguin més de 24 hores a urgències abans d’ingressar a planta. Per Trini Cuesta, vocal de la plataforma SAP Muntanya, no pot ser que els pacients passin dies als passadissos, amb el llum encès, sense intimitat i amb els familiars de peu dret perquè sovint no hi ha ni cadires.La descripció contrasta amb la que fan des de la direcció de l’hospital. Segons Ana Ochoa de Echagüen, directora assistencial, no es pot parlar de col·lapse sinó que únicament hi ha pics puntuals de feina provocats sobretot a primera hora del matí, quan arriben al servei d’urgències moltes persones de cop. Ochoa explica que avui, per exemple, hi havia 85 pacients a urgències dels quals només 37 estaven pendents d’hospitalització, derivació a un altre centre o d’ingrés. La direcció, a més, nega que els pacients no siguin tractats amb dignitat i explica que  la majoria estan en el que s’anomena un “llit d’hospitalització”, és a dir, un estadi posterior al de l’ingrés a urgències i previ a l’alta o a la hospitalització a planta.

El Consorci promet més recursos

Els veïns han explicat que justament ahir es van reunir amb el Consorci Sanitari de Barcelona, que es va comprometre a incrementar els recursos i ampliar el personal de cara al març o l’abril de l’any vinent. Segons explica Trini Cuesta, també van rebre el compromís d’accelerar el final de les obres de les urgències de l’Hospital del Mar. Aquest és un dels centres, segons la FAVB, on ha empitjorat més el servei, juntament amb el Vall Hebron, el Clínic i Sant Pau. Precisament uns dies, el cap de setmana del pont de la Constitució, el servei d’urgències del Vall Hebron va haver de derivar pacients a l’Hospital Sant Rafael i al Pere Virgili després que s’hi acumulessin fins a 87 persones esperant habitació.