El consolat dels Estats Units a Barcelona és l’indret on s’ha convocat, aquest dilluns a les 19 h, una protesta per la mort de George Floyd, el ciutadà afroamericà que va morir ofegat a Minneapolis durant una detenció policial, en què un agent va immobilitzar Floyd clavant-li el genoll al coll. Més de 200 persones hi participen, entre les quals una vintena de ciutadans nord-americans que s’han concentrat sota el crit de “Justícia per a George”. La Guàrdia Urbana ha tallat el passeig de la Bonanova a l’altura de la Via Augusta.

La convocatòria s’ha fet a través de les xarxes socials sota el lema “Sense justícia no hi ha pau” i se suma a l’onada de protestes ciutadanes que durant sis dies consecutius creua, de costa a costa, els Estats Units. Algunes d’aquestes protestes han acabat amb manifestants morts per arma de foc, incidents greus i aldarulls.

La convocatòria també crida al rebuig de la “violència policial” i “contra el racisme“, una qüestió que, als Estats Units, ha tornat a col·locar-se en el centre del debat polític, només cinc mesos abans de les eleccions presidencials, en què Donald Trump opta a la reelecció.

La xarxa també crema

El president nord-americà ha tornat a encendre les xarxes socials aquest dilluns després de l’enèsim missatge a Twitter en què, aquesta vegada, diu que els moviments d’esquerres i antifeixistes estan al darrere dels aldarulls nocturns que s’estan produint a la finalització de les manifestacions massives al país. Trump ha anunciat que “els Estats Units designarà Antifa com a organització terrorista“.

Aquesta piulada ja ha tingut resposta des de l’altra banda de l’Atlàntic —la nostra. L’ha fet el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, en què ha exclamat en anglès que “nosaltres som Antifa”, un missatge a mode de suport i solidaritat que també ha estat contestat per altres tuitaires, que li han retret l’actuació de la Generalitat i dels Mossos d’Esquadra en la gestió de les mobilitzacions postsentència, amb actuacions policials a la via Laietana i a la plaça d’Urquinaona.