Amb consignes com “No hi som totes, falten els presos” o “S’ha acabat la seva normalitat”, els assistents s’han manifestat entre la plaça d’Espanya i la plaça de Catalunya i han tallat el tronc central de la Gran Via. D’aquesta manera, han denunciat el que consideren repressió de l’Estat, en una acció que ha començat a tocar del saló 4YFN, la fira d’emprenedoria lligada al MWC. Els manifestants, un centenar, s’han agrupat a davant del Parc de la Prevenció dels Bombers de Barcelona, al carrer de Lleida, on han difós un missatge d’agraïment al cos per haver defensat els col·legis electorals durant el referèndum de l’1 d’octubre. També s’ha projectat un vídeo reivindicatiu a la façana de l’edifici, unes imatges que després s’han anat projectant en diversos punts del recorregut.

La protesta se suma a la que ja van organitzar els CDR a l’aeroport aquest diumenge, amb concentracions silencioses per rebre els congressistes. Els mostraven cartells amb paraules com “democràcia”, “drets civils” o “justícia”.

No són, però, l’únic col·lectiu que ha volgut aprofitar la visibilitat internacional del Mobile World Congress per fer sentir les seves reivindicacions, coincidint amb el primer dia de congrés. Voluntaris de l’ANC han repartit llaços grocs a les portes d’accés, mentre que Òmnium ha penjat pancartes a la Gran Via amb el lema “Llibertat presos polítics”. SETEM, per la seva banda, ha protestat a l’entrada de la fira contra l’ús de productes tòxics en la fabricació de mòbils.

Llaços grocs i pancartes amb missatges per als congressistes

Voluntaris de l’ANC s’han desplegat aquest dilluns al matí a les portes del MWC per repartir llaços grocs als congressistes, una acció que tenen intenció de repetir dimarts i dimecres. Volen aprofitar la presència de gent d’arreu del món aquests dies a Barcelona per denunciar que encara hi ha líders sobiranistes presos.

Per la seva banda, Òmnim Cultural ha penjat pancartes a diversos ponts de la Gran Via, propers al recinte firal, per demanar que s’alliberin els “presos polítics”, un missatge que han difós en anglès. D’aquesta manera, diuen que volen “donar la benvinguda” als assistents al congrés.

SETEM denuncia l’ús de tòxics per fabricar mòbils

També un grup d’activistes de l’ONG SETEM Catalunya s’han fet veure a les portes de la fira, amb unes mans tacades de negre de més d’un metre i mig d’alçària. Amb el missatge “Indústria verinosa” volen denunciar l’ús de químics tòxics en la producció de telèfons mòbils, una pràctica que han atribuït a grans empreses fabricants com Apple o Samsung.

L’entitat considera que les grans companyies telefòniques són responsables de garantir les mesures de seguretat als treballadors, també a les empreses que subcontracten. En aquest sentit, asseguren que l’ús de determinats químics provoca l’enverinament dels qui els manipulen, que denuncien que en alguns casos tenen càncers, problemes reproductius o danys en el sistema nerviós. Per això, reclamen a les companyies que publiquin llistes amb els productes que es fan servir durant el procés de fabricació i que se substitueixin els més perillosos.