La comunitat iraniana de Barcelona ha sumat forces per fer sentir la seva veu i denunciar les violacions dels drets humans al seu país. Aquest dissabte al migdia, unes 800 persones segons la Guàrdia Urbana, s’han manifestat al centre de la ciutat en una protesta en què han participat més de 45 organitzacions socials que han demanat als governs europeus que no siguin còmplices de les violacions dels drets humans a l’Iran.

Sota el lema “Dona, Vida, Llibertat”, la marxa ha demanat el cessament de totes les execucions i l’alliberament de les persones preses per raons polítiques. La protesta arriba quan fa quatre mesos de l’assassinat de la jove de 22 anys, Mahsa Jina Amini, el 16 de setembre del 2022 a mans de l’anomenada “policia de la moral”.

100 persones més podrien ser executades

La comunitat iraniana de Barcelona denuncia que fa 44 anys que la població del seu país s’enfronta a un règim d’opressió i repressió. Només en els darrers quatre mesos, el règim iranià ha detingut sense cap garantia legal més de 20.000 persones. Actualment, hi ha més de 100 persones detingudes que corren el risc de ser executades de manera imminent. Des de l’inici de les protestes el setembre del 2022, més de 500 persones han estat assassinades i quatre joves han estat executats per haver-hi participat.

Amnistia Internacional ha declarat que “aquestes execucions tenen un objectiu clar: infondre por a la població en un intent desesperat per part de les autoritats d’aferrar-se al poder i posar fi a l’aixecament popular”. Una de les participants de la protesta, Anahita Nassir, ha volgut condemnar la “brutal repressió que està duent a terme el règim” contra la pròpia població, especialment les dones. I ha afegit que “aquesta repressió només és possible gràcies a la complicitat i el silenci dels governs internacionals”.

Vídeo de suport amb noms de relleu

La comunitat iraniana de Barcelona i les entitats convocants han fet un vídeo de suport en el qual participen dones iranianes de les entitats convocants i persones del món de la cultura i dels mitjans de comunicació com Carla Simón, Andrea Motis, Txell Feixas, Mònica Terribas, Laura Rosel o Cristina Mas.

En els últims mesos, les mostres de suport a les dones iranianes han estat constants. L’alcaldessa Ada Colau es va comprometre al desembre a “no normalitzar el conflicte i fer-ne un seguiment”.

Colau es compromet amb dones iranianes a no normalitzar el conflicte i fer-ne un seguiment