El govern ha decidit prorrogar una setmana més les mesures i restriccions a Catalunya vigents actualment contra la covid. Les mesures es van posar en marxa el 7 de gener i finalitzaven aquest diumenge. L’empitjorament de les dades sobre la pandèmia, però, farà que el govern opti per ampliar-les fins al diumenge 24 de gener.

Amb aquesta pròrroga es manté el confinament municipal cada dia de la setmana i el tancament de comerços no essencials el cap de setmana.

En dues setmanes s’arribarà al pic de contagis de la segona onada

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que tot i que les dades de contagis no creixen exponencialment, com està passant en altres països europeus com Portugal o el Regne Unit, es manté un increment sostingut dels contagis. En aquest sentit, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, alerta que si se segueix així “en dues setmanes s’haurà arribat al pic de contagis de la segona onada“. Amb aquesta situació, Argimon recorda que no es pot mantenir tota l’activitat assistencial. “Tot no es pot fer. Hem de decidir si volem continuar ‘surfejant’ en el bon sentit o anem a reduir al màxim”, avisa. I per reduir al màxim, l’única fórmula, diu, són “moltes setmanes de mesures dràstiques”.

L’escenari electoral: 800 persones a les UCI

Sobre la idoneïtat de celebrar o ajornar les eleccions autonòmiques el proper 14 de febrer, la consellera Vergés ha recordat que la decisió correspon a la taula de partits que es reunirà demà divendres. Vergés no ha especificat els detalls de l’informe de Salut sobre la situació epidemiològica que ha presentat a les formacions polítiques. Tot i això, ha pronosticat un creixement de les UCI que pot arribar als 750 o 800 ingressats. “No és un escenari bo, ni desitjable”, ha sentenciat.

Més casos sospitosos de la variant britànica

Salut reconeix que està analitzant més casos sospitosos de la variant britànica de la covid-19. De moment, només s’ha confirmat el cas de contagi d’un català que va viatjar al Regne Unit. Justament, el departament es reuneix aquesta tarda amb els quatre grans hospitals catalans, entre els quals hi ha Bellvitge i Vall Hebron, per crear una plataforma de seqüenciació que permeti incrementar la capacitat de detectar noves mutacions del virus, com la britànica.