Aquest arbre del corall, anomenat en botànica Eritrina Cresta de Gall, és un dels candidats a formar part del Catàleg d'Arbres d'Interès Local com a patrimoni verd de Barcelona. És una espècie autòctona de Sud-amèrica. Pels veïns de barri de la Sagrada Família, però, forma part dels seus records. Altres arbres com el pi monumental del carrer del Cardenal Sentmenat o els tres exemplars de siris ubicats a la plaça de Molina també són candidats a formar part del catàleg. També s'hi inclouran espècies més comunes a la ciutat, com els plàtans de la Rambla de Barcelona. I és que aquests tipus d'arbres formen part de la fisonomia d'aquesta avinguda. En total, 256 plàtans de la Rambla de Barcelona s'inclouran al Catàleg d'Arbres d'Interès Local. D'aquests arbres, 190 són de tercera categoria, és a dir, el seu tronc té un perímetre superior als 80 centímetres. Us ho ha explicat, Verònica Calvó, desde la Rambla de Catalunya.

L’objectiu de catalogar els plàtans és protegir-los i garantir-ne la conservació. Pels experts, les característiques d’aquests arbres -la majoria tenen més de 150 anys i alguns presenten un diàmetre superior als 80 centímetres– són motius suficients per incloure’ls al catàleg.

De moment, es tracta només d’una proposta de la comissió de catalogació, integrada per experts en agronomia, biologia i història de l’Ajuntament. Si tira endavant, la iniciativa es presentarà la comissió de sostenibilitat i, després, al ple, que seria l’encarregat d’aprovar-la.

Des de l’Ajuntament, afirmen que la preservació dels arbres de la Rambla és compatible amb la tendència de reduir el nombre de plàtans de la ciutat per evitar que el predomini d’aquest arbre provoqui problemes en cas de plagues. Diuen que aquest procés no impossibilita que es puguin conservar aquests arbres allà on la seva presència ha esdevingut un “element d’imatge indissociable”. Tot i que els plàtans no van ser els arbres originalment escollit per ser plantat al passeig, la majoria són a la Rambla des de 1859.

Altres arbres singulars

La proposta també preveu la inclusió al catàleg de cinc arbres més: un pi monumental al carrer del Cardenal Sentmenat, un exemplar d’arbre de corall del carrer d’Aragó i tres exemplars de siris de la plaça Molina.