Hospital del Mar

La sisena onada de la covid-19 i l’escalada de contagis ja fa dies que tensiona els centres d’atenció primària i els hospitals. I no només pel que fa al nombre creixent de pacients ingressats, sinó també per l’impacte en el personal sanitari. El Comitè d’Empresa de l’Hospital del Mar denuncia que l’hospital va començar aquesta setmana amb 193 treballadors de baixa o confinats, ja sigui perquè han donat positiu o bé perquè són contacte estret d’una persona amb coronavirus. Els treballadors també es queixen que la direcció potencia les hores extra per cobrir les vacants, i que això agreuja la sobrecàrrega de feina. La notícia l’ha avançat el ‘Tot Barcelona’. Per contra, el centre parla de professionals “aïllats”, alguns dels quals estan teletreballant, i rebaixa la xifra a 111 professionals d’una plantilla de 4.000 aquest dijous.

El president del comitè d’empresa, Xavi Tarragon, explica que el darrer informe facilitat per l’empresa amb data d’aquest dilluns, 3 de gener, recull que hi ha 193 professionals aïllats, i que la mitjana real de confinament és de gairebé 10 dies. “Moltes baixes són de personal d’infermeria” i denuncia que la majoria de contagis són intrahospitalaris i no comunitaris.

Tarragon ho atribueix a la càrrega de treball i al cansament físic i mental dels professionals després de dos anys de pandèmia, sobretot a les unitats que tracten directament amb pacients amb covid, com les urgències i la Unitat de Cures Intensives. El comitè també critica que l’explosió de malalts de covid ha forçat que altres unitats absorbeixin pacients positius per coronavirus: “El problema és que quan això passa el mateix professional atén pacients infectats i no infectats”. Una situació que, diu, “està passant ara mateix”.

L’hospital parla de 132 “professionals aïllats”

L’Hospital del Mar, en canvi, rebaixa la xifra a 132 treballadors que estan en situació d’aïllament i no de confinament. Subratllen que no tots estan de baixa, sinó que una part d’ells pot teletreballar des de casa, mentre compleix la quarantena. A banda, recorden que el centre té una plantilla de 4.000 persones i que, per tant, es tracta d’un percentatge de treballadors poc important respecte del total.

Mala planificació i contractació de personal

Els treballadors critiquen la manca de personal després d’anys de retallades i d’una mala gestió de la contractació. “Si anéssim bé de personal no seria tan problemàtic” es queixa Tarragon. També crítica que l’empresa potencia les hores extra, que reconeix que es paguen a un “preu atractiu”: “No resol el problema perquè aquests professionals acumularan més cansament, claudicaran i agafaran la baixa”.

Tarragon reconeix que la solució no és fàcil i que manquen infermeres. “Els hospitals competeixen per contractar infermeres”, admet. Ara bé, també assegura que sí que hi ha auxiliars d’infermeria disponibles i que no es contracten. De fet, assegura que després de l’estiu van acabar contracte diverses treballadores d’aquesta categoria i l’empresa no en va renovar els contractes.

Per això, el comitè d’empresa de l’Hospital del Mar reclama una millora de les condicions laborals i sobretot, contractes més estables per consolidar la plantilla.

A banda, el centre continua contractant personal jubilat i estudiants de medicina i infermeria que estan al final de la formació, això sí, amb una limitació pel que fa a les tasques, perquè estan en procés de formació.