L’Ajuntament ha doblat el pressupost per pagar estades temporals en residències de la tercera edat de fins a 45 dies l’any a les persones amb un grau alt de dependència. L’objectiu és donar un descans a les persones no professionals que en tenen cura durant tot l’any. Fins ara, el finançament a les residències només es podia demanar durant les vacances d’estiu, i ara s’amplia a tot l’any. La dotació ha pujat fins als 600.000 euros i en les properes setmanes s’obrirà la convocatòria per accedir-hi.

El consistori calcula que el 70 % de les cures a persones dependents es fan sobretot als domicilis particulars a càrrec de dones familiars. El programa Respir va néixer el 2013, amb el finançament conjunt de l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona de l’estada temporal de persones amb dependència a la residència de la Diputació, Llars Mundet. Des d’aleshores cada administració té el seu programa propi. La Diputació atén unes 700 persones l’any i, fins ara, l’Ajuntament n’atenia 200. Amb aquesta ampliació de pressupost s’espera arribar a 500 famílies de la ciutat, el doble que anteriorment.

Quins requisits es demanen per accedir al Respir Plus?

Per accedir a les ajudes del programa Respir Plus es demana que les persones beneficiàries tinguin més de 65 anys i un grau de dependència alt. A més, han d’estar empadronades a Barcelona des de fa cinc anys. Les estades a les residències són d’entre un i 45 dies i el finançament és de fins a 60 euros el dia.

El programa Vincles arriba a tota la ciutat

Programa Vincles gent gran

Un altre programa per a la gent gran que s’amplia és Vincles, que vol posar fi a la bretxa digital de les persones majors de 65 anys. Es tracta que apreguin a fer videoconferències amb familiars i amics i accedir a la informació que necessitin a través d’una aplicació i una tauleta que l’Ajuntament proporciona als usuaris. Fins ara s’ha dut a terme als districtes de l’Eixample i Sant Martí, i ara es farà a tota la ciutat, fins a arribar a 1.100 usuaris aquesta tardor.