reunió dones amut projecte dones vulnerables

(ACN / Redacció) El programa Dones amunt de l’Ajuntament de Barcelona ha atès des del febrer 75 dones en situació de precarietat dels barris del Poble-sec, la Trinitat Vella, la Zona Nord, el Besòs i Roquetes. El projecte busca acompanyar aquestes dones en el procés d’empoderament personal, i enfortir les seves capacitats, la seva autonomia i autoritat per impulsar canvis.

Al final d’aquesta edició s’ha reduït en un 36 % el nombre de dones que no tenien feina i s’ha incrementat un 37 % el de les que en tenen. A més, gairebé un 43 % ha millorat la seva situació laboral i 13 dones han iniciat un procés d’emprenedoria. D’altra banda, el 84 % de les participants asseguren que la seva autoestima ha millorat.

Altres dades del projecte revelen que s’ha passat de 12 a 21 dones amb ingressos suficients per passar el mes i el 66 % ha passat de no tenir cap ingrés a tenir-ne de propis.

Violència masclista

Un total de 47 participants pateixen o havien patit algun tipus de violència masclista. D’aquestes, al principi només 25 reconeixien i identificaven aquesta violència. Després d’un treball de reconeixement i identificació, la xifra ha augmentat a 44 dones. Gairebé el 55 % ha iniciat accions per donar resposta a la seva situació, com buscar suport psicològic o jurídic o la separació emocional de l’agressor.

En l’àmbit formatiu, durant el desenvolupament del projecte el 46 % de les dones han iniciat algun tipus d’acció com cursos d’idiomes, d’informàtica o formació professional. El 33 % ha començat accions per millorar la seva situació administrativa, com per exemple, la vinculació a recursos i entitats, o la recerca d’un assessorament legal.

El projecte s’ha dividit en 28 sessions grupals i nou d’individuals entre febrer i octubre. Un equip de professionals de l’àmbit del gènere i de les violències ha conduït els grups i ha acompanyat les dones en el desenvolupament dels seus plans d’acció personals. A més, en aquesta edició, s’ha comptat amb la participació de dones mentores que havien participat en edicions anteriors.