Acostant-se a la farmàcia, el Jordi vol preveure el risc de patir càncer colorectal. Allà recull aquest test ben senzill que es farà a casa. Només haurà d'agafar una petita mostra de les seves deposicions, que s'analitzaran en un laboratori per detectar si contenen restes microscòpiques de sang. JORDI GASÓ, usuari "I tant que és àgil i útil. I, a sobre, que ho tens a res, a tres passes de casa. Val la pena fer-ho." BEGOÑA TINTORER, farmacèutica "El que hem notat és que la gent que ho ha fet una vegada no ho deixa de fer. O sigui, la gent repeteix i això està molt bé." És la prova inicial del Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte que es fa a Barcelona, que coordinen l'Hospital del Mar i l'Hospital Clínic. Funciona des de 2009 i s'adreça a persones d'entre 50 i 69 anys. A aquesta població de risc se li envia una carta perquè participi de manera gratuïta en el programa. Sant Martí és el districte de la ciutat que registra una participació més elevada amb un 54,2%. En un 5% dels casos la prova surt positiva. Amb una colonoscòpia es poden eliminar aquests pòlips o determinar si cal un altre tipus d'intervenció. FRANCESC MACIÀ, coordinador del programa "Trobem el càncer i el trobem que està en fase molt incipient però, a més a més, prevenim el càncer perquè trobem i traiem aquestes lesions que acabarien sent-t'ho. I això és molt important, perquè d'aquí a uns quants anys notarem que hi ha menys càncer de còlon i de recte, perquè ja els haurem previngut." El càncer colorectal és el més freqüent entre la població catalana. Cada any se'n detecten més de 6.000 casos nous.

El programa s’adreça a persones d’entre 50 i 69 anys, el grup de població amb més risc de tenir aquest malaltia. El funcionament és ben senzill. La gent que es troba en aquesta franja d’edat rep una carta en què se la convida a participar gratuïtament en el programa. Només cal que s’adreci a una farmàcia i reculli una prova que es farà al seu domicili. El test consisteix a agafar una petita mostra de les seves deposicions que, posteriorment, s’analitzarà en un laboratori per detectar si conté restes microscòpiques de sang. En cas que surti positiu, es notificarà al pacient la necessitat de fer-se una colonoscòpia per veure d’on prové la sang. En alguns casos, la prova ja permet detectar pòlips al budell, que han ser ser forçosament cancerígens, i extirpar-los al moment. I si aquesta intervenció no fos suficient, els metges l’aconsellarien sobre quins són els següents passos a seguir.

Sant Martí és el districte de la ciutat que registra una participació més elevada en el programa preventiu amb un 54,2%. En un 5% dels casos la prova surt positiva. El càncer del budell gruixut és el més freqüent en el conjunt d’homes i dones a Catalunya, amb més de 6.000 casos nous cada any. A més, suposa la segona causa de mort per càncer, prop de 2.000 persones moren cada any a Catalunya com a conseqüència d’aquest tumor. Almenys un 15% d’aquestes morts es podrien evitar mitjançant la participació en programes de detecció precoç com aquest.