Van a buscar a persones grans en risc d’exclusió a casa perquè facin activitats diverses i sortides culturals. Un grup de 10 usuàries, majoritàriament dones, participen en el programa Anem, a càrrec de l’Ajuntament, en el marc del Pla de barris de Sant Genís i la Teixonera. Són barris amb una orografia complicada i per als jubilats amb problemes de mobilitat és difícil desplaçar-se fins als equipaments i, fins i tot, accedir-hi. La idea és que els participants tornin a entrar en la vida social i associativa de la zona.

El programa Anem promou l’envelliment actiu

És una iniciativa municipal que proposa diverses activitats i tallers al Casal d’Avis de Sant Genís. Es plantegen en funció de les necessitats que es detecten en els participants. Fan musicoteràpia, gimnàstica adaptada o treball per reforçar la memòria entre altres aspectes. També sortides culturals. Han visitat, per exemple, el Museu Palmero o han fet sessions a la piscina de l’hospital de Sant Rafel.

Una participant amb 105 anys

L’Antonia Fort és una de les deu persones, la majoria dones, que forma part del programa Anem. D’ençà que surt més de casa i parla amb la gent es troba més animada. L’Antonia explica: “Jo tinc 105 anys. És una cosa que fa molta alegria perquè quan ets gran, ho necessites, et fa gràcia. Perquè no està bé no moure’s de casa; per bé que hi puguis estar, parlar amb altres persones et revifa“.

De porta en porta

No només programen activitats dos cops per setmana sinó que també van a buscar els usuaris a casa seva en un autobús adaptat i els hi tornen quan acaben. I és que els participants, veïns de Sant Genís i la Teixonera, viuen en zones amb una orografia complicada i forts pendents.

Un any de prova amb bons resultats

El programa té una durada aproximada d’un any i acabarà aquest estiu. Es duu a terme en el marc del Pla de barris Sant Genís-Teixonera i els usuaris hi accedeixen derivats pels Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona. La Raquel Puerto, coordinadora dels projectes del Pla de barris Sant Genís-Teixonera, explica: “Hem notat realment una diferència en l’estat d’ànim amb què venen a la primera sessió i quan ja n’hem fet unes quantes”.