L’espurna d’aquesta reivindicació la van encendre els professionals del CAP Can Vidalet, d’Esplugues de Llobregat, que van fer arribar un primer manifest al Departament de Salut per deixar palesa la seva indignació. La iniciativa, però, ja compta amb el suport de 47 de centres d’atenció primària, un CUAP, l’Ajuntament de Viladecans i mitja dotzena de col·lectius.

Els signants del manifest denuncien el “deteriorament progressiu i la sobrecàrrega insuportable”  dels professionals de l’atenció primària. Segons afirmen, aquest sector ha vist reduït el pressupost en un 4 % entre 2010 i 2016, ha perdut molts professionals i la situació els està afectant laboralment però també de la seva salut.

Vista aquesta situació, demanen un augment dels diners públics destinats a aquest àmbit perquè passi del 14 % de l’any passat al 20 o al 25 %, recuperar el personal que s’ha perdut durant la crisi, posar fi a la precarietat laboral i convertir l’atenció primària en l’eix del sistema sanitari públic amb mesures com la gestió de les llistes d’espera de primeres visites a consultes externes i de proves complementàries.

Els col·lectius implicats en aquesta reivindicació consideren que “sense aquestes mesures no serà possible que la ciutadania rebi l’atenció que necessita i mereix” i demanen a la conselleria de Salut que doni resposta a aquestes demandes en un termini d’un mes. “Confiem que el departament es faci ressò d’aquestes peticions i estem absolutament oberts al diàleg perquè tots volem el mateix”, afirmen. Mentrestant, asseguren que treballaran per seguir sumant adhesions.