Una cinquantena de veïns convocats per la Plataforma d’Habitatges Afectats dels Tres Turons s’ha manifestat aquest dissabte, 4 de febrer, en contra de tancar les bateries antiaèries del turó de la Rovira, al barri del Carmel. Des del desembre s’estan fent obres i l’Ajuntament ha instal·lat unes tanques que barren el pas als búnquers.

Per simbolitzar la mort del turó de la Rovira, han fet una processó vestits de negre portant un taüt que han passejat pel barri. La concentració ha començat al número 1 del carrer de Mühlberg i s’ha anat desplaçant per diferents espais, en què han assenyalat les diferents problemàtiques que tenen. També han passat per alguns habitatges en ruïnes i han denunciat que s’impedeix reformar-los.

Pel que fa a les tanques que es continuen construint, consideren que no protegeixen l’espai, sinó que el gentrifica. Asseguren que el tancament “delimita un lloc d’interès, el marca i el museïtza”, i creuen que quedarà reduït a un atractiu turístic. La processó ha acabat en un dels miradors dels búnquers, on han col·locat el taüt que han transportat durant tot el recorregut sobre una pintada del fèretre que havien fet la nit abans.

Finalment, han fet un discurs que ha culminat envoltat d’alguns turistes que passejaven per la zona amb crits que deien “el Carmel no es ven, el Carmel es defensa”. Els manifestants han anunciat que continuaran fent més convocatòries i han mantingut el ferm compromís d’aconseguir aturar la construcció de les tanques.

La concentració ha estat marcada per la crítica al pla dels Tres Turons. Segons Antonio González, de la plataforma d’habitatges afectats dels Tres Turons, “l’Ajuntament protegeix el descans dels veïns als que vol tirar les cases a terra”, en referència al pla que preveu l’enderrocament d’alguns habitatges. En referència a la tanca, considera que “és un dels tentacles del pla dels Tres Turons que acabarà fent turístic tot el barri”.

Veïns a favor de les tanques

D’altra banda, també hi ha alguns veïns que estan d’acord amb la construcció de les tanques. Un equip de betevé ha pogut parlar amb un d’ells, i tot i que no saben si aquesta mesura acabarà sent efectiva, creuen que es tracta d’un “primer pas” i remarquen la necessitat de trobar una solució. “Estic d’acord amb què hi hagi un control, perquè no pot ser que això sigui un botellot diari”, declara Pedro Barquero, veí del carrer de Marià Labèrnia.

A més, Barquero critica que entre els manifestants no hi ha cap veí afectat per les aglomeracions nocturnes: “Em fa gràcia que diuen en una pancarta que és ‘la nostra munytanya’ i en aquella manifestació no hi ha ningú dels qui vivim al carrer on està la porta on passa tot això”.

“Si tots els parcs de la ciutat es tanquen de nit, per què tant d’enrenou perquè es tanqui aquest parc?”, afegeix Barquero. En la mateixa línia, un altre veí estava d’acord amb les tanques com a solució per evitar les aglomeracions.